Utrecht investeert in een leven lang ontwikkelen
Een arbeidsmarkt waar Utrechters zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen, zodat ze zeker zijn van werk nu en in de toekomst. Dat is het doel van de eerste Utrechtse Beleidsnota Arbeidsmarkt die vandaag aan de gemeenteraad is verstuurd. In de nota schetst het college van burgemeester en wethouders de toekomst van de Utrechtse arbeidsmarkt. Het college maakt heldere keuzes door zich te richten op mensen in sectoren als de zorg, techniek, ICT en kinderopvang. Dat zijn sectoren die nu te maken hebben met grote arbeidstekorten en die cruciaal zijn voor de toekomst van de stad.
Wethouder Susanne Schilderman (Economische Zaken): “Utrecht heeft de krapste arbeidsmarkt van Nederland en dat zal de komende jaren zo blijven. Het gebrek aan goed personeel is een groot obstakel voor de ontwikkeling van onze stad. En we moeten realistisch zijn: er komt voorlopig geen grote groep goed opgeleide mensen bij op de arbeidsmarkt. Dus we zullen als samenleving meer moeten investeren in mensen die nú aan het werk zijn en die kunnen werken op plekken waar zij het meest nodig zijn. Met deze beleidsnota stimuleren we, samen met partners, onder andere dat mensen kunnen overstappen naar andere sectoren. Een mooi voorbeeld is het Regionaal Talentfonds, waarmee we investeren in om- en bijscholing.”
Uitdagingen voor Utrecht
Uit de laatste kwartaalcijfers van het CBS (Q4, 2024) blijkt dat er voor elke 100 werklozen in de regio Utrecht 124 vacatures zijn. De verwachting is dat deze krapte de komende jaren aanhoudt. Door vergrijzing stromen er minder jongeren in op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd sluiten kennis en vaardigheden van werkzoekenden niet altijd aan op de beroepen waar de vraag het grootst is. Daarnaast is een overstap naar sectoren met grote tekorten zoals de zorg vaak (nog) niet aantrekkelijk genoeg. Ook verandert de arbeidsmarkt in hoog tempo door technologische ontwikkelingen en maatschappelijke uitdagingen, zoals digitalisering en de energietransitie. Hierdoor verschuift de vraag naar specifieke vaardigheden. Naar schatting moet één derde van de beroepsbevolking zich laten bij-, om- of herscholen om inzetbaar te blijven.
De Beleidsnota Arbeidsmarkt erkent al deze uitdagingen en zet in, binnen de mogelijkheden van de gemeente, op belangrijke doelgroepen zoals jongeren, werkenden die willen overstappen naar een andere sector of functie en mensen die (meer) kunnen werken. Dit doet de gemeente door samen met partners een infrastructuur te bouwen waarmee werkenden worden gestimuleerd over te stappen naar een tekortsector of een baan met een duurzamer perspectief. Ook wil het college met de beleidsnota goed werkgeverschap bevorderen en jongeren van kinds af aan interesseren voor een beroep in een tekortsector.
Leven lang ontwikkelen
Een belangrijk uitgangspunt van de Beleidsnota Arbeidsmarkt is een leven lang ontwikkelen. Als mensen, werkend en niet-werkend, zich blijven ontwikkelen, sluiten hun kennis en vaardigheden beter aan bij de (toekomstige) vraag van de arbeidsmarkt. Bovendien blijven medewerkers langer inzetbaar als zij hun kennis en vaardigheden actueel houden. Zo wordt onbenut arbeidspotentieel beter benut. In de beleidsnota heeft het college in het bijzonder oog voor inwoners met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt: mensen met (noodgedwongen) flexibele contracten, werkenden in krimpende sectoren en mensen voor wie bijscholing via hun werkgever niet vanzelfsprekend is.
De Beleidsnota Arbeidsmarkt richt zich hierop door onder andere het Regionaal Talentenfonds te ondersteunen. Hiermee worden laagdrempelige financiële bijdragen aangeboden aan inwoners van Utrecht die zich willen laten om- of bijscholen in een van de tekortsectoren. Daarnaast werkt de gemeente, onder andere met regiogemeenten, het UWV en andere sociale partners nauw samen aan de totstandkoming van het Werkcentrum: een plek waar iedere Utrechter met loopbaanvragen laagdrempelig terecht kan voor advies en concrete hulp, bijvoorbeeld bij omscholing.
Meer weten over de Beleidsnota Arbeidsmarkt? De volledige nota is hier te lezen.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht