Utrecht gaat meer hergebruiken door nieuw Upcyclecentrum

Utrecht maakt zich hard voor meer hergebruik van producten en materialen. In 2025 kunnen Utrechters op veel grotere schaal hulp krijgen met het hergebruiken van hun spullen door de bouw van een nieuw Upcyclecentrum naast het afvalscheidingsstation Lunetten. In dit centrum kunnen Utrechters advies krijgen over hergebruik en er zelf mee aan de slag. Zo stimuleert de gemeente Utrecht haar inwoners zo min mogelijk weg te gooien. Ook komt er in 2024 een circulair innamepunt bij het Hof van Cartesius en worden medewerkers van de afvalscheidingsstations Lunetten en Tractieweg opgeleid tot Upcyclecoaches om bezoekers te ondersteunen bij het hergebruik van hun spullen en losse materialen.

Susanne Schilderman, wethouder circulaire economie: “De manier waarop we nu omgaan met grondstoffen is niet houdbaar. Als we in 2050 een volledig circulaire gemeente willen zijn moet dat echt anders. Voor inwoners moet het makkelijker worden om duurzame keuzes te maken. Met dit nieuwe Upcyclecentrum doen we daar wat aan. In dit centrum gaan we Utrechters helpen zoeken naar meer en nieuwe manieren om al hun spullen en losse materialen die we hebben een nieuwe bestemming te geven, zonder ze weg te moeten gooien. Samen met inwoners, ondernemers en partners gaan we voor een stad zonder afval!”

Hoogwaardig hergebruik

Upcyclen betekent dat spullen of losse materialen op zo’n manier worden hergebruikt dat ze een nieuw product van dezelfde of betere kwaliteit worden. Afgelopen jaren werd in Utrecht jaarlijks zo’n 13 miljoen kilogram van het grof huishoudelijk afval gescheiden. Hiervan wordt op dit moment ongeveer 850.000 kilogram apart gehouden door kringloopbedrijven voor verkoop in de winkels. Met het project Upcyclecentrum Utrecht wil de gemeente het hergebruik van producten en materialen flink vergroten en de hoeveelheid afval die weggegooid wordt verkleinen tot 0 kilo in 2050.

Voor het afvalscheidingsstation Lunetten ligt een braakliggend terrein van de gemeente van 2.800 m2. Een mooie plek voor een Upcyclecentrum, dicht bij het afval. De gemeente werkt nu aan een Programma van Eisen en een ontwerp voor gebruik van 800 m2. Dit gebeurt in samenwerking met verschillende upcyclepartners en de omwonenden voor het Upcyclecentrum. Naast een innamepunt komt er ruimte voor het sorteren, reparatie en demontage van goederen. Het Upcyclecentrum wordt daarnaast een ruimte voor ontmoeting, kennisuitwisseling en activiteiten voor en door bewoners. De bouw en inrichting van het Upcyclecentrum is gepland in 2024 en kan vanaf 2025 in gebruik worden genomen.

Circulair innamepunt bij het Hof van Cartesius

Bij het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg, bij het Hof van Cartesius, wordt daarnaast gewerkt aan een circulair innamepunt. Samen met upcyclepartners werkt de gemeente aan een plan en ontwerp voor een innamepunt van 400 m2 met werkplaats. Bij dit innamepunt kunnen inwoners kleine elektronische apparaten, hout, fietsen en huishoudelijke goederen inleveren. Deze worden gesorteerd en door de deelnemende partners verwerkt, zodat het zo veel mogelijk hergebruikt wordt. Bij het innamepunt organiseert de gemeente reparatieworkshops en activiteiten om bezoekers te leren wat ze allemaal kunnen hergebruiken, en hoe ze dat kunnen doen.

"We gaan nu echt de vaart brengen in onze circulaire economie” zegt wethouder Schilderman. “Met een circulair innamepunt en een groot Upcyclecentrum zetten we flinke stappen, maar daar stoppen we niet. We zijn nu al bezig met wat daarna de volgende stappen gaan worden. Later dit jaar presenteren we daarvoor de nieuwe Visie Utrecht Circulair 2050. Ondertussen blijven we natuurlijk meer mogelijkheden verkennen.”

De locatie komt langs de geplande aanrijroute naar het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg. De aanrijroute wordt op dit moment aangepast. Na wat aanpassingen aan het gebouw kan het circulaire innamepunt dan vanaf begin 2024 in gebruik worden genomen.

Meer informatie over wat bewoners nu al kunnen doen voor een cirulaire stad is te vinden via deze link: Circulaire stad | gemeente Utrecht.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht