Toekomst van Utrechtse Jeugdhulp: ‘Samen opgroeien, samen opvoeden’
Opgroeien en opvoeden in onze stad doen we samen: de ouders en de kinderen, de buren, de medewerker op de kinderopvang, de leerkracht op school, de sporttrainer, de jongerenwerker maar ook de ouder in de buurt die op andere kinderen let. Samen vormen zij de pedagogische basis van het kind en dragen eraan bij dat het kansrijk kan opgroeien en kan omgaan met alledaagse problemen. ‘It takes a village to raise a child’. Dat is de kern van de nieuwe beleidsnota Jeugd ‘Samen opgroeien, samen opvoeden’ (2025-2034), die het Utrechtse college vandaag heeft aangeboden aan de gemeenteraad.
In de stad Utrecht wonen ruim 70.000 kinderen van 0 t/m 17 jaar, dat is bijna 20% van alle Utrechters. Het college wil dat deze kinderen en jongeren kansrijk kunnen opgroeien, in welke buurt of wijk zij ook wonen.
Dennis de Vries, wethouder Jeugd: “We willen veel meer focussen op de omgeving waarin een kind opgroeit. Elk kind is anders en heeft wat anders nodig. Veel hulpvragen kunnen in de directe omgeving van kinderen en jongeren worden opgelost. Dit doen we door ook goed te luisteren naar de oplossingen die kinderen en ouders zelf zien. Jeugdhulp is nu nog te vaak een vangnet voor problemen die gaan over prestatiedruk, geldzorgen thuis, woningnood of mentale problematiek van ouders. Onze inzet is dus vooral gericht op het wegnemen van deze problemen en investeren in een sterke pedagogische basis. Ik geloof in deze aanpak. En het is ook hard nodig in een tijd waarin we te maken hebben met een tekort aan personeel en geld. Alleen zo kunnen we jeugdhulp beschikbaar houden voor kinderen en gezinnen die dat nodig hebben.”
Foto: Spelende kinderen op een schoolplein
Meer groepsgerichte hulp
Landelijk en ook in Utrecht neemt de vraag naar jeugdhulp toe. Rond 2000 kreeg 1 op de 27 kinderen in Nederland een vorm van jeugdhulp, in 2023 was dat 1 op de 7. Maar met de ontstane tekorten in personeel, geld en ruimte moet het roer dus om en staat ook Utrecht voor scherpe keuzes. Samen met de partners in de stad is de gemeente inmiddels op zoek gegaan naar nieuwe vormen van hulp en ondersteuning. Zo is er al ingezet op groepsgerichte hulp als meerdere kinderen of jongeren met dezelfde vragen worstelen. Bijvoorbeeld over ouders die gaan scheiden, over somberheid of over identiteit. Voor jongeren betekent dit vaak herkenning, niet alleen staan met je zorgen of vragen en onderlinge steun in de nabije omgeving. De gemeente wil toe naar groepsgerichte vormen van hulp op alle gebieden waar het past bij de vraag. Daarbij worden ouders, jongeren en partners in de stad nauw betrokken.
Kansrijke start voor jonge kinderen
Een andere belangrijke opgave is Kansrijke start. Daarmee leggen we de focus op het jonge kind. De eerste duizend dagen maken namelijk een wereld van verschil op een mensenleven. Daarom willen we dat er voldoende toegankelijke voorzieningen zijn voor ouder(s) en kinderen om samen te spelen, leren en ontwikkelen, en dat er waar nodig passende hulp is. Met partners in de stad werken we intensief samen om kinderen een passende plek binnen de kinderopvang te bieden: zo dichtbij huis en zo gewoon als mogelijk, met leeftijdsgenootjes en/of eigen broertjes of zusjes.
Besluitvorming
In totaal staan er in de nota acht opgaven benoemd waarmee we ons beleid samen met de stad vormgeven. Naar verwachting neemt de gemeenteraad eind 2024/ begin 2025 een besluit over de nota Jeugd.
Lees de volledige beleidsnota Jeugd 'samen opgroeien, samen opvoeden'. Of lees de samenvatting.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht