Overeenkomst glasvezelnetwerk: Utrecht in 5 jaar volledig “verglaasd”
Het college van burgemeester en wethouders heeft met Open Dutch Fiber een eerste samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Utrecht. De gemeente Utrecht heeft de ambitie om binnen 5 jaar alle huishoudens in de stad te laten voorzien van een snelle en stabiele internetverbinding door middel van glasvezel. Open Dutch Fiber is gestart met de aanleg in De Meern en de Zeeheldenbuurt en rolt dit daarna uit over andere wijken in de stad.
Door de enorme groei in internet- en dataverbruik neemt de behoefte aan een robuuste digitale infrastructuur steeds meer toe. Wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken): “De afgelopen twee jaar hebben we met z’n allen ondervonden hoe belangrijk een snelle en stabiele internetverbinding is. Thuiswerken, op afstand vergaderen, thuis onderwijs volgen of meedoen aan een online pubquiz: alleen zinnig en leuk als de techniek meewerkt. Glasvezel biedt betere mogelijkheden en daarmee kan Utrecht straks ook weer een eind vooruit.”
De koperkabelverbindingen waarmee de meeste inwoners en bedrijven in Utrecht van internet worden voorzien kunnen de gewenste snelheid en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze vraag wel aan en is daarmee een toekomstbestendige oplossing.
‘Open netwerk’
Open Dutch Fiber legt een ‘open’ glasvezelnetwerk aan in Utrecht. Dit betekent dat alle providers die dit willen over dit netwerk diensten kunnen leveren aan hun klanten. T-Mobile is de eerste provider die diensten levert over het netwerk van Open Dutch Fiber.
Afspraken over de aanleg
Kort na de start van de aanleg van het glasvezelnetwerk in De Meern vorig jaar zijn helaas een aantal bomen beschadigd geraakt. Inmiddels zijn de werkprocessen, de samenwerking en communicatie tussen de Gemeente en Open Dutch Fiber verder geïntensiveerd. Nieuwe bomen worden nog dit plantseizoen geplant. De samenwerkingsovereenkomst bestaat uit voorwaarden en afspraken over de wijze waarop de glasvezelkabels worden aangelegd en gelden ook voor toekomstige glasvezelaanbieders Zo houdt de gemeente de regie op de plekken waar de aanleg plaatsvindt en wordt eventuele overlast beperkt.
Co-CEO Michael Griffioen van Open Dutch Fiber is blij met de overeenkomst met de gemeente Utrecht. “We zijn blij dat we ons netwerk nu ook uit kunnen rollen in de Zeeheldenbuurt en andere delen van Utrecht. Het is onze doelstelling om zoveel mogelijk inwoners van Utrecht toegang te geven tot alle mogelijkheden van snel internet via glasvezel. Het open netwerk dat wij aanleggen, zorgt ervoor dat bewoners meer keuze krijgen. T-Mobile is de eerste grote provider die diensten aanbiedt over ons netwerk. In de toekomst komen daar meer partijen bij.
Inmiddels zijn een groot aantal woningen in De Meern aangesloten op het glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber. Dat betekent dat bewoners die een abonnement hebben afgesloten, binnenkort al gebruik kunnen maken van snel en stabiel internet via glasvezel.
Werkzaamheden op straat
De glasvezelkabels komen onder de stoep te liggen. Voor de werkzaamheden wordt steeds een deel van de stoep afgezet en open gegraven. Meestal zijn de werkzaamheden in één dag klaar en voordeuren van woningen blijven altijd bereikbaar. Vóór aanvang van de werkzaamheden worden bewoners door Open Dutch Fiber en T-Mobile geïnformeerd. Meer informatie over de planning: www.opendutchfiber.nl.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht