Oud en vanaf nu: Utrecht viert de jaarwisseling met nieuwe tradities
Utrecht zet dit jaar een belangrijke stap richting een vuurwerkvrije toekomst, mede dankzij het advies van het eerste burgerberaad over de jaarwisseling. In dit burgerberaad hebben 81, via loting geselecteerde, Utrechters gezamenlijk nagedacht over alternatieve vieringen die rekening houden met dieren, het milieu en kwetsbare buurtgenoten, en die bijdragen aan minder ongelukken. Onder het thema ‘Oud en vanaf nu, een feest voor iedereen’ introduceert de stad nieuwe tradities die saamhorigheid, creativiteit en veiligheid centraal stellen. Wethouder Eva Oosters: "Het burgerberaad heeft lef getoond en belangrijke keuzes gemaakt voor een nieuwe invulling van de jaarwisseling."
De nieuwe manier van oud en nieuw vieren in combinatie met het afsteekverbod van vuurwerk moet de komende jaren bijdragen aan een veiliger en schonere jaarwisseling.
Resultaat van burgerberaad
Het eerste burgerberaad over de jaarwisseling bracht ruim 80 via loting geselecteerde Utrechters samen om na te denken over de toekomst van oud en nieuw. Dit participatieproject leverde waardevolle adviezen op, zoals een vuurwerkverbod en de introductie van alternatieve vieringen. Na dit advies zijn het burgerberaad, de gemeentelijke organisatie en Utrechtse ondernemers – zoals de kunstenaars van de lichtroute – samen hard aan de slag gegaan om binnen korte tijd een compleet programma op poten te zetten.
Wethouder Eva Oosters (Participatie en Evenementen): “Het burgerberaad heeft lef getoond en belangrijke keuzes gemaakt voor een nieuwe invulling van de jaarwisseling. In relatief korte tijd is, met de betrokkenheid van diverse partijen, een prachtig nieuw programma gerealiseerd. Samen zetten we de eerste stappen naar een veilige en duurzame jaarwisseling. Het veranderen van tradities kost tijd. Het gaat niet alleen om de plannen, maar vooral om het zetten van een stap in de juiste richting. We willen toewerken naar een nieuwe traditie waarin mensen elkaar op straat een gelukkig Nieuwjaar wensen – en dat zal nog jaren duren – maar dan zonder vuurwerk.”
Hoogtepunten van de nieuwe viering
- De Lichtroute: Van 28 december tot en met 3 januari wordt Utrecht verlicht door een indrukwekkende route van lichtkunst. Langs twaalf kenmerkende gebouwen in onze stad, zoals het Spoorwegmuseum, de Molen de Ster, het Centraal Museum en de Cereolfabriek, brengen Utrechtse kunstenaars deze locaties op magische wijze tot leven. De lichtprojecties op de gebouwen zijn speciaal ontworpen door lokale makers, en de route loopt door wijken rondom de binnenstad. Ook de Domtoren maakt deel uit van de lichtroute; hier worden tekeningen van Utrechtse kinderen geprojecteerd. De route is een samenwerking met Utrechtse ondernemers en volgt het advies van het burgerberaad om alle delen van de stad letterlijk en figuurlijk ‘uit te lichten’.
- Aftelmomenten: Op Oudejaarsavond zijn er twee aftelmomenten om samen het nieuwe jaar in te luiden. Speciaal voor kinderen is er tussen 17.30 en 18.30 uur een muzikaal aftelmoment met een vrolijke wereldreis langs oud-en-nieuwtradities in andere landen. Samen verzetten we de klok, tot we het nieuwe jaar alvast om 18.14 uur vieren met een betoverende lichtshow.
’s Avonds wordt op het Jaarbeursplein de avond tussen 21.30 en 01.00 uur feestelijk gevierd met DJ Yorit en optredens van de Weekend Warriors. Om middernacht wordt samen afgeteld naar 2025 en wordt het nieuwe jaar feestelijk ingeluid met een spectaculaire lichtshow. - Game-evenement: Voor Utrechters van 9 tot 99 jaar organiseren we een groot indoor gaming-event in de 2.000m² grote locatie van Karma Kebab aan de Kanaalweg. Hier kunnen levensgrote arcadegames worden gespeeld, zoals XXL-Duckhunt, een interactieve versie van Pacman, en andere spectaculaire spellen.
Initiatieven uit de stad
Naast de centrale evenementen kregen bewoners de mogelijkheid om zelf activiteiten te organiseren met subsidies voor buurtinitiatieven. Via de nadere regel van het initiatievenfonds werd een initiatievenbudget van €275.000 beschikbaar gesteld, met een eenvoudig aanvraagproces dat op 1 oktober van start ging. Dit resulteerde in ongeveer 50 activiteiten, zoals silent disco’s in straten, een sportdag, oliebollen eten met eenzame ouderen en spelletjesmiddagen voor kinderen. Deze initiatieven versterken de onderlinge verbinding en geven een unieke, feestelijke invulling aan de jaarwisseling in verschillende wijken van Utrecht.
Meer informatie over het programma vind je op www.oudenvanafnu.nl.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht