Nacht van de Nacht: lichten uit voor donker en duurzaam Utrecht
Utrecht gaat tijdens de Nacht van de Nacht op 28 oktober zo veel mogelijk lichten dimmen of uitschakelen. Op deze avond wordt de straatverlichting al om 19:00 uur gedimd, zodat het effect goed merkbaar is voor mensen en dieren. Verlichting die bijdraagt aan sociale- en verkeersveiligheid blijft aan. Jaarlijks doet de gemeente mee aan dit initiatief om aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van lichtvervuiling. Onnodig lichtgebruik zorgt voor lichtvervuiling in de stad, en dat verspilt energie en verstoort het natuurlijk ritme van dieren en mensen. Met deze actie roept de gemeente iedereen in de stad op beter na te denken over hun lichtgebruik.
In Utrecht wordt de noodzakelijke verlichting, zoals lantaarnpalen, in woonwijken tussen 23.00 uur en 7.00 uur en in de binnenstad tussen 00.00 uur en 7.00 uur gedimd met 50%. Tijdens de Nacht van de Nacht worden die eenmalig al vanaf 19.00 uur gedimd. Het initiatief van de Natuur en Milieufederaties is bedoeld om in heel Nederland mensen te stimuleren beter na te denken over hun verlichting en vaker onnodige lichten uit te schakelen. Gemeente Utrecht pakt dit moment al jaren aan om inwoners en bedrijven te motiveren hetzelfde te doen. Sinds vorig jaar heeft de gemeente er voor gekozen zo veel mogelijk sierverlichting ook na de Nacht van de Nacht uit te laten.
De sierverlichting die sinds vorig jaar winter is uitgeschakeld wordt ook eerst verduurzaamd voordat het weer wordt ingeschakeld. Sierverlichting die wel is aangebleven, zoals de kunstroute Trajectum Lumen, gaat ook uit tijdens de Nacht van de Nacht. Naast objecten van de gemeente waar de verlichting uit kan doen ook steeds meer organisaties mee met de actie. Zo zullen ook Molen de Ster en de Rabobank meedoen met de Nacht van de Nacht, en worden er bijvoorbeeld nachtwandelingen en bij Sonnenborgh een speciale sterrenkijkavond georganiseerd om mensen bewust te maken van hoeveel effect lichtvervuiling heeft.
Invloed op natuurlijk ritme van dieren
Te veel verlichting heeft negatieve invloeden op onze natuur. Licht is voor de natuur de basis voor gedrag zoals broeden, voedsel zoeken en verplaatsing. Onnatuurlijk licht verstoort dat. Trekvogels bijvoorbeeld vermijden lichtstralen en wijken daardoor van hun beoogde richting af. “De gemeente neemt steeds meer maatregelen die het hele jaar door helpen lichtvervuiling tegen te gaan” vertelt wethouder Susanne Schilderman (openbare ruimte). “We verbeteren bijvoorbeeld de schakeltijden van de openbare verlichting, waardoor die later aan en eerder uit gaat. Ook werken we aan het vervangen van alle openbare verlichting door ledverlichting. Bij die vervanging zorgen we ook meteen dat de lichten geen uitstraling meer naar boven hebben, en bij verlichting aan het water schermen we de zijden aan het water af om nachtdieren zoals vleermuizen niet te verstoren. De nieuwe ledverlichting heeft ook een warmere lichtkleur, wat ook beter is voor de dieren. Zo wordt hun natuurlijk ritme minder verstoord.”
Help mee energieverspilling en lichtvervuiling tegen te gaan
“Iedereen kan helpen, met al heel kleine dingen. Zet om te beginnen op 28 oktober onnodige binnen- en buitenverlichting uit vanaf 19.00 uur.” roept wethouder Schilderman op. “Daarnaast kunnen inwoners, bedrijven, scholen/universiteiten en sport- en woningbouwverenigingen nagaan welke verlichting het hele jaar door vaker of eerder uit kan. Energie besparen is vaak makkelijker dan je denkt!” Bekijk wat je nog meer kunt doen, welke subsidies en leningen er zijn en hoe de gemeente kan helpen op Energie besparen | Gemeente Utrecht. Daarnaast zijn adviezen voor het structureel verminderen van lichtvervuiling te lezen op de website van de Natuur- en Milieufederaties: Aanbevelingen voor bedrijven - Nacht van de Nacht.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht