Meer cultuur in de wijk, op school en voor jongeren in Utrecht

In 2030 moet ieder Utrechts kind de kans krijgen om op school met cultuur in aanraking te komen. Samen met culturele organisaties, makers, docenten en coaches zet de gemeente Utrecht stappen om cultuurdeelname voor iedereen toegankelijker te maken. Die plannen staan in het Uitvoeringsprogramma Cultuurparticipatie 2024-2028 dat is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

Wethouder Eva Oosters (Kunst & Cultuur): "Met deze plannen zorgen we ervoor dat cultuur echt voor iedereen is. Of het nu gaat om jongeren die een podium krijgen, kinderen die hun creativiteit ontdekken op school of buurtbewoners die samen kunst maken – we maken cultuur toegankelijker voor alle Utrechters. Dit programma biedt meer kansen om te ontdekken, te leren en te creëren. Zo bouwen we samen aan een creatieve en inclusieve stad."

Het cultuureducatieprogramma Creatief Vermogen Utrecht krijgt opnieuw landelijke subsidie, zodat scholen en culturele instellingen samen kunnen werken aan inspirerend en toegankelijk cultuuronderwijs. Inmiddels heeft 40% van de Utrechtse scholen een samenwerking met een culturele instelling. Extra aandacht gaat uit naar scholen in kansarme wijken en het vmbo, om cultuur voor álle kinderen toegankelijk te maken​.

Cultuurcoaches in de wijken

Om de drempel naar cultuur te verlagen, gaan in 2025 en 2026 zes cultuurcoaches aan de slag in verschillende Utrechtse wijken. Ze richten zich op kinderen en jongeren voor wie cultuur niet vanzelfsprekend is. De eerste lichting cultuurcoaches is al actief in Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, West, Overvecht en Hoograven​.

Impuls Jongerencultuur

Met extra rijksmiddelen is in 2024 de Impuls Jongerencultuur gestart. Dit programma stimuleert actieve cultuurparticipatie onder jongeren van 14 tot 27 jaar. In de eerste subsidieronde werden onder andere een 16+ clubnacht door De Helling, het Springplankprogramma van Vechtclub XL, het Hip Hop Mindstate leertraject van Stichting VUUUR en het project YARA van het Nederlands Kamerkoor gehonoreerd. Deze initiatieven bieden jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen en hun plek te vinden in de Utrechtse cultuursector​.

Jongerencultuurhuizen: creatieve plekken voor en door jongeren

Utrecht investeert in laagdrempelige jongerencultuurhuizen waar jongeren hun creatieve talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. In Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern starten drie initiatieven: BOKS, Cultuur19 en De Vrijstaat. Ze bieden ruimte voor theater, muziek, dans en beeldende kunst. In de Voorjaarsnota 2024 is besloten om in Vleuten-De Meern één in plaats van twee jongerencultuurhuizen te realiseren. De organisatie zonder fysieke locatie ontvangt alsnog subsidie om op andere plekken programma’s voor jongeren te organiseren​.

Meer culturele activiteiten in de stad

Om culturele initiatieven in de stad te ondersteunen, ontvangen 125 stichtingen en verenigingen basissubsidie voor activiteiten en het huren van repetitieruimtes. Ook amateurkunsteducatie krijgt extra ondersteuning. Theaterschool Utrecht, Muziqu, Muziek voor Ieder Kind, Kunstencentrum De Nieuwe Vaart, KunstKasteel Zuilen, Dirigentenwerkplaats Utrecht, Danscentrum Utrecht, DCII1 High (Dansatelier 42) en Vocal Arts Academie krijgen subsidie binnen de Nadere regel Amateurkunsteducatie 2025-2028.

Meer informatie over de plannen en initiatieven is te vinden in de stukken van het Uitvoeringsprogramma Cultuurparticipatie 2024-2028.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht