Honderden Utrechters laten voetstap achter bij herinneringsbomen

Meer dan 400 Utrechters hebben zich aangemeld om de komende weken hun voetafdruk te zetten bij de eerder geplante herinneringsbomen in de stad. Vandaag gebeurt dit al in de wijken Zuidwest en Noordoost. De voetstappen zijn onderdeel van het kunstproject “Verbindingsboom”. Annabel Schouten is de kunstenaar. Zij maakt samen met de Utrechters unieke ontmoetingsplekken rondom de bomen die geplant werden ter ere van Utrecht 900 jaar stadsrechten.

Met haar kunstwerk zorgt Schouten voor bijzondere ontmoetingsplekken voor inwoners en bezoekers. Plekken om terug te blikken en vooruit te kijken. Om verhalen te delen en herinneringen te maken. “En dat is precies waar het feest van 900 jaar stadsrechten om draait. Ontmoeten en verbinden", zegt wethouder Anke Klein (Cultuur en Utrecht 900 jaar stadsrechten).

De herinneringsbomen zijn eerder door de burgemeester en wethouders geplant. Er is een boom in elke wijk. De locaties van de bomen zijn door inwoners van Utrecht uitgekozen.

Foto door: Eric Kampherbeek

Voetstappen als jaarringen

De voetstappen worden gezet in beton en vormen samen symbolische jaarringen rond een boom. “Met mijn kunstwerk Verbindingsboom wilde ik een plek maken, waar je kunt stilstaan in je eigen voetstappen of die van een ander op een eerder moment”, aldus de kunstenaar. Schouten benadrukt met dit werk dat de stad steeds verandert, maar dat er plekken zijn om momenten met elkaar te herinneren. Met haar Verbindingsboom creëert zij ontmoetingsplekken in het groen, waar mensen steeds terug kunnen komen. Op verschillende dagen in het weekend tussen 4 juni en 3 juli is Annabel Schouten op de locaties om de voetafdrukken met wijkbewoners ter plekke te maken. Andere Utrechters zijn daarbij van harte welkom.

Foto door: Eric Kampherbeek

Ruimte om te groeien

In 2021 konden Utrechters via de site Denkmee.utrecht.nl locaties aandragen voor de tien Hollandse Winterlindes die ter ere van Utrecht 900 jaar stadsrechten gepland zouden worden. Het zijn bijzondere, groene plekken geworden, waar de bomen en ook het kunstwerk ruimte hebben om te groeien. De gemeente legt in 2022 en in 2023 de eerste twee ringen aan en hoopt dat het initiatief de komende jaren wordt overgenomen. Het kunstwerk kan – afhankelijk van de locatie - groeien tot vijf ringen met voetstappen van nog meer Utrechters.

Foto door: Eric Kampherbeek

Data en tijden

Op deze data worden de voetafdrukken bij de Verbindingsboom gemaakt:

4 juni, ochtend: Zuidwest. Het plantsoen aan de Rooseveltlaan ter hoogte van de Prins Clausbrug.

4 juni, middag: Noordoost. Het plantsoen aan de Biltse Rading op het Veemarktterrein.

11 juni, ochtend: Leidsche Rijn. De Jan Wolkerssingel.

11 juni, middag: Overvecht. Op het centrale veld naast de verharde tennisbaan in park de Watertoren.

18 juni, ochtend: West. Het Dominicusplantsoen.

18 juni, middag: Noordwest. Het Noordse park.

26 juni, ochtend: Binnenstad. Het Paardenveld.

26 juni, middag: Zuid. Het Tolsteegplantsoen.

3 juli, middag: Vleuten-De Meern. Het Burchtplein.

november: Oost. De plek en datum van de onthulling worden nog bekend gemaakt. Wijkbewoners van Oost kunnen zich al aanmelden

Meer informatie over het kunstproject vindt u hier

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht