nieuwsbericht gemeente Utrecht

De Torenpleinkerk, die in het centrum van Vleuten staat, is toe aan onderhoud. De kerk is ruim 700 jaar oud, en de laatste keer dat de kerk is gerestaureerd was in 1974. Sindsdien is de kerk beetje bij beetje gesleten door alle weersomstandigheden. De gemeente Utrecht, eigenaar van de kerk, heeft daarom besloten de Torenpleinkerk op te knappen. Metselwerk, muurlood en voegwerk worden gecontroleerd en waar nodig hersteld. Verder worden het kruis met de bol en haan, de vergulde onderdelen van de klok en het glas-in-lood gerestaureerd. Naar verwachting is de kerk eind oktober weer uit de steigers en klaar voor de komende decennia.

Dennis de Vries, wethouder Vastgoed: “De Dom is zo goed als afgerond, nu starten we met de renovatie van de Torenpleinkerk, een beeldbepalend gebouw in Vleuten. In omvang en in tijd een minder groot project, maar het resultaat is hetzelfde: dat we ons erfgoed koesteren en onderhouden, waardoor ook de generaties na ons ervan kunnen blijven genieten.”

 

Werkzaamheden

De werkzaamheden starten op 22 juli; vanaf dat moment wordt de steiger opgebouwd, die helemaal tot de bovenkant van de toren zal komen. Vanaf 12 augustus wordt er écht gestart met het onderhoudswerk. Alleen de onderdelen van de toren die te veel zijn versleten worden hersteld, en alles wordt zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht. Het controleren en herstellen van metselwerk, muurlood en voegwerk gebeurt ter plekke. Het kruis met de bol en haan, de vergulde onderdelen van de klok en het glas-in-lood worden met een kraan van de kerk gehaald en in de werkplaats van de aannemer – De Bonth van Hulten – hersteld en daarna teruggeplaatst. Waarschijnlijk gaan de steigers begin oktober weer naar beneden.

 

Kerk gewoon bereikbaar en in gebruik

De kerk blijft tijdens de werkzaamheden gewoon toegankelijk en kerkdiensten en andere activiteiten in het gebouw gaan gewoon door. Wel wordt de parkeerplaats van de kerk vanaf 22 juli ingericht als bouwplaats, waardoor parkeren daar tot het einde van de werkzaamheden niet mogelijk is. Het aan- en afvoeren van bouwmaterialen wordt buiten de ‘spitstijden’ van de Torenpleinschool gepland.

 

Vleermuizen

Kerktorens worden vaak gebruikt door vleermuizen. Daarom is onderzocht of er in de Torenpleinkerk vleermuizen aanwezig zijn (geweest). Uit onderzoek blijkt dat het geval te zijn. Daarom worden de werkzaamheden uitgevoerd in een periode tussen het opgroeien van de jongen en vóór de winterslaap van vleermuizen. (Mogelijke) verblijfsplaatsen worden niet aangetast, zodat de vleermuizen zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht