Gemeente Utrecht stelt Alma Mustafić aan als eerste mensenrechtenambassadeur

Mensenrechten zijn van en voor iedereen. Dat is het uitgangspunt waarmee de gemeente Utrecht op 10 december – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens – voor het eerst een mensenrechtenambassadeur aanstelt in Utrecht. De ambassadeur gaat aan de slag om mensenrechten zichtbaar en praktisch toepasbaar te maken in het dagelijks leven van Utrechters.

Linda Voortman, wethouder diversiteit en inclusie: “Je zou het misschien niet meteen verwachten in een welvarende stad als Utrecht, maar ook hier zijn mensenrechten niet vanzelfsprekend. We zien dat verschillende groepen in Utrecht hun positie moeten bevechten, bijvoorbeeld vanwege een beperking of achtergrond. Mensenrechten blijven de inzet van ons allemaal vragen. Alleen door samen te werken bouwen we aan een stad waar iedereen zich thuis en gezien voelt. De mensenrechtenambassadeur helpt ons daarop scherp te houden.”

Alma Mustafić, mensenrechtenambassadeur: “In deze tijd van polarisatie is het belangrijker dan ooit om elkaar op te zoeken en de dialoog aan te gaan. Niet door te focussen op wat ons verdeelt, maar door samen op te komen voor wat ons verbindt: de fundamentele waarde van mensenrechten. Als we deze waarden omarmen, wordt kiezen eenvoudig. Ik sta altijd aan de kant van de mensenrechten.” 

Foto: Alma Mustafic

Utrecht Mensenrechtenstad

De aanstelling van Alma Mustafić markeert een nieuwe stap in het versterken van Utrecht als Mensenrechtenstad. Het aanstellen van een mensenrechtenambassadeur is onderdeel van de nota diversiteit en inclusie [link]. De mensenrechtenambassadeur gaat initiatieven ontwikkelen om mensenrechten tastbaarder te maken, zoals in het onderwijs en in wijken. Daarbij ligt de nadruk op verbinding: er zijn namelijk veel verschillende initiatieven en mensen in de stad die zich bezighouden met mensenrechten. De ambassadeur brengt ze met elkaar in contact en laat zien hoe mensenrechten ons allemaal raken.

Alma Mustafić

De Utrechtse Alma Mustafić (1981) is onderwijskundige en werkzaam bij het lectoraat Toegang tot het Recht van de Hogeschool Utrecht als docent-onderzoeker. Alma is een gepassioneerde mensenrechtenactivist en is gespecialiseerd in de educatie van mensenrechten, genocide, sociale rechtvaardigheid en gemeenschapsontwikkeling. Haar missie en jarenlange inzet voor bewustwording rond mensenrechten en genocide komt voort uit haar roots. Alma overleefde de genocide in Bosnië in 1995 en vluchtte naar Nederland. 

Mensenrechtenbijeenkomst samen met de Universiteit Utrecht

Tijdens een speciale avondbijeenkomst in samenwerking met de Universiteit Utrecht wordt de Utrechtse Mensenrechtenambassadeur gepresenteerd, zij vertelt daar over haar ervaring en inzet in gesprek met professor Antoine Buyse. Ook wethouder Linda Voortman spreekt tijdens deze avond over waarom een rechtvaardige en inclusieve stad niet alleen een ambitie, maar een verantwoordelijkheid van ons allemaal is.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht