Gemeente Utrecht lanceert podcast ‘Het beste voor je kind’
De gemeente Utrecht lanceert vandaag een podcast, waarin onderwijsprofessional Karim Amghar in gesprek gaat met ouders, jongeren en experts over hun ervaringen met het huidige onderwijssysteem. De podcast heet ‘Het beste voor je kind’ en bestaat uit vijf afleveringen. In iedere aflevering praat Amghar over de schoolloopbaan van jongeren, met daarin specifieke aandacht voor de positie voor het (v)mbo. De podcast onderstreept dat er een wereld te winnen is als het gaat om de waardering van andere talenten naast het cognitieve talent.
Wethouder Dennis de Vries, in Utrecht verantwoordelijk voor het mbo: “Iedere ouder wil het beste voor z’n kind. Maar wat is dat nou, ‘het beste’? We leven in een maatschappij waarin vooral waarde wordt gehecht aan het cognitieve talent: of je goed kunt rekenen en begrijpend lezen. We hebben te weinig oog voor andere kwaliteiten, zoals creatieve of praktische vaardigheden. En dat doet iets met leerlingen. Het vergroot de kansenongelijkheid, het leidt tot segregatie en het heeft een negatief effect op het zelfbeeld van kinderen en jongeren op het (v)mbo. Met deze podcast vragen we daar aandacht voor.”
Van selectiemaatschappij naar talentenmaatschappij
Het Nederlandse onderwijssysteem kenmerkt zich door selectie op basis van cognitieve vaardigheden: welke leerlingen het beste kunnen rekenen en lezen. Het huidige systeem – waarin jongeren op twaalfjarige leeftijd worden geselecteerd op basis van schooladviezen – houdt te weinig rekening met andere talenten. Iemand met praktische, sociale of creatieve vaardigheden is aangewezen op het vmbo en het mbo. Onderzoek wijst uit dat vmbo-leerlingen en mbo-studenten zich niet alleen minder gewaardeerd voelen, maar ook daadwerkelijk minder gewaardeerd worden; hun kansen op de arbeidsmarkt zijn ongelijk, hun salarissen liggen lager. Het systeem leidt tot vroegtijdige segregatie, die de ongelijkheid alleen maar verder versterkt.
De gemeente Utrecht maakt zich sterk voor een overgang van deze selectiemaatschappij naar een talentenmaatschappij, waarin ieder kind – ongeacht het soort talent – de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. De Vries: “Dit betekent onder meer dat schooladviezen ondersteunend – en dus niet doorslaggevend – moeten zijn voor de ontwikkeling van onze kinderen, dat we flexibeler moeten omgaan met selectie- of keuzemomenten, dat alle studenten dezelfde mogelijkheden moeten krijgen voor persoonlijke, sociale en professionele ontwikkeling en dat het type diploma niet langer bepalend mag zijn voor de kansen van studenten in hun schoolloopbaan en verdere carrière. Dit vraagt om een fundamentele verandering van ons systeem, zowel binnen ons onderwijs als in de maatschappij.”
Podcast
Eerder startte de gemeente samen met het de Utrechtse mbo’s al een campagne om aandacht te vragen voor de overgang naar een talentenmaatschappij. Nu is er de podcast ‘Het beste voor je kind’, waarin Karim Amghar in vijf afleveringen praat met ouders, experts, en het allerbelangrijkste: leerlingen zelf, over wat voor hen de beste schoolroute is. De eerste twee afleveringen zijn vanaf 14 november te beluisteren via de bekende podcast-apps.
De serie trapt af met een gesprek tussen Femke en haar vader Paul. Femke zit in de tweede klas van de middelbare school, kreeg in groep 8 een TL-advies, maar gaat nu misschien door naar vwo. Expert en docent Ikram Bouchal reageert op het gesprek tussen Paul en Femke en geeft tips aan de luisteraar: hoe kun je je kind nou het beste ondersteunen op de middelbare school? In de tweede aflevering gaat Amghar in gesprek met student Kayleigh en haar oma Gerda. Door een onveilige thuissituatie had Kayleigh moeite met school. Dat zorgde al op jonge leeftijd voor een ongelijke startpositie. Kayleigh studeert nu legal&HR specialist op het mbo en zet zich als voorzitter van JOBmbo in voor een betere positie van het mbo. In het gesprek gaat het onder meer over kansen, school en het onderwijssysteem. Socioloog Milio van de Kamp reageert op hun gesprek en legt meer uit over kansenongelijkheid.
Bredere beweging
De campagne en podcast zijn onderdeel van een bredere beweging. In Utrecht zijn verschillende stappen gezet om te komen tot een meer gelijkwaardige positie van het mbo en mbo-studenten. Onder meer met een manifest waarin de gemeente en mbo-partners oproepen om te kiezen voor taalgebruik waaruit waardering voor het mbo, mbo-studenten en hun vakmanschap blijkt. Daarnaast zijn er inmiddels verschillende studentenverenigingen die hun deuren hebben geopend voor mbo-studenten en kunnen mbo-studenten deelnemen aan de Utrechtse Introductietijd (UIT) en de Utrechtse studentensport. Ook werkt de gemeente aan een concrete oproep aan de politiek, om maatregelen te treffen die nodig zijn om te komen tot een talentenmaatschappij. De gemeente Utrecht en haar onderwijspartners onderstrepen in deze beweging het belang om niet alleen over, maar vooral ook mét jongeren te praten.
De eerste afleveringen van de podcast ‘Het Beste voor je Kind’ zijn nu te beluisteren via deze link.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht