Alternatieve onderwijslocaties voor Utrechtse middelbare scholieren

De komende tijd kunnen middelbare scholieren in Utrecht van verschillende scholen ten minste één dag per week fysiek onderwijs krijgen op 1,5 meter afstand. Een aantal bijzondere locaties in de stad bieden ruimte aan de scholen, waaronder het Spoorwegmuseum en Bibliotheek Neude. De gemeente Utrecht stelt ook haar eigen vastgoed beschikbaar, waaronder ruimtes in het Stadskantoor, Stadhuis, sporthallen en multifunctionele accommodaties met leegstand.

Wethouder Anke Klein (onderwijs): “Hartverwarmend om te zien hoe uit alle hoeken van de stad organisaties een aanbod doen om fysiek onderwijs voor het voorgezet onderwijs mogelijk te maken. Om te zorgen dat de leerlingen meer perspectief hebben, elkaar weer kunnen zien en kunnen werken aan hun leerontwikkeling. Zowel bij de gemeente als bij de scholen zijn ontzettend veel tips binnen gekomen. Prachtig hoe we als stad de schouders eronder zetten om dit mogelijk te maken.”

Volgens de landelijke richtlijnen is het mogelijk dat leerlingen in het voortgezet onderwijs met ingang van 1 maart ten minste één dag per week fysiek onderwijs volgen. Scholen in Utrecht hebben de afgelopen week geïnventariseerd welke ruimte en faciliteiten ze nodig hebben. De gemeente heeft verschillende locaties en schoolbesturen aan elkaar gekoppeld. Daarnaast werken het WerkgeversServicepunt Utrecht en het UWV samen aan het realiseren van ondersteuning op de locaties om alles in goede banen te leiden.

 “Het is een enorme puzzel geweest om de leerlingen weer naar school te laten gaan, met aangepaste roosters. Fijn dat de gemeente zo actief heeft meegedacht over uitwijklocaties. Het is mooi om te zien hoe we dit samen hebben kunnen oplossen”, aldus Fawzia Nasrullah (bestuurder PCOU Willibrord). Leon de Wit (bestuurder NUOVO Scholen) vult aan: “Onderwijs geven met anderhalve meter afstand tussen leerlingen organiseren is behoorlijk ingewikkeld. Het is inspirerend om te zien hoe allerlei organisaties zich actief hebben aangemeld om deze klus samen met ons te klaren.”

Locaties
Een aantal scholen is deze week al gestart in de gemeentelijke sporthallen of in een gymzaal. We verwachten ook scholen in een aantal ruimtes op het stadskantoor en ook in het stadhuis te kunnen verwelkomen. De komende week wordt duidelijk welke scholen van welke locaties gebruik kunnen maken. Scholen, locaties en gemeente maken hierover onderling afspraken. De verwachting is dat scholen vanaf 15 maart op de meeste locaties kunnen starten. Het is afhankelijk van eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen tot wanneer alternatieve locaties beschikbaar zijn. Dat betekent dat de gemeente, scholen en organisaties in de stad met elkaar de vinger aan de pols blijven houden voor wat nodig is.

De directeur van het Spoorwegmuseum, Nicole Kuppens, is blij dat ze de helpende hand kan toesteken: “Het is een lastige tijd voor iedereen. Het is erg stil in het Spoorwegmuseum nu we gesloten zijn. Daarom zijn we blij dat we de scholen in Utrecht kunnen ontvangen zodat de leerlingen weer fysiek onderwijs kunnen krijgen. We hebben de ruimte en de mensen om dit te faciliteren, het is fijn dat we op deze manier kunnen helpen.”

Bent u zelf nog op zoek naar extra ruimte of heeft u een ruimte die u kunt aanbieden? Kijk hiervoor op www.makelpunt-utrecht.nl.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht