Van een winkelcentrum naar een centrumgebied: iedereen kan reageren op het toekomstplan voor Overvecht Centrum
Het toekomstplan voor Overvecht Centrum is af en vrijgegeven voor inspraak. We noemen dit plan het Masterplan voor Overvecht Centrum. Het plan laat zien hoe het centrumgebied de komende 20 jaar kan ontwikkelen van een verouderd winkelcentrum naar een levendige nieuwe woonbuurt en centrumgebied. Mensen kunnen vanaf 5 december tot en met 26 januari een reactie (‘zienswijze’) indienen op het plan.
Een nieuwe toekomst voor Overvecht Centrum
Het toekomstplan is de eerste stap in de herontwikkeling van het gebied. In het plan staat waar nieuwe woningen en gebouwen bij komen, maar ook hoe het een prettige plek wordt voor mensen om af te spreken en te wonen. De grote parkeervlaktes en het asfalt maken plaats voor meer gebouwen, groen, ruime pleinen en brede woonstraten. Het overdekte winkelcentrum verandert in een hoogstedelijke buurt met levendige winkelstraten en rustige woonstraten. Met nieuwe voorzieningen zoals een Mercado (een overdekte markthal) en een nieuwe culturele trekker. Hiermee blijft het centrumgebied ook in de toekomst een aantrekkelijk gebied om te winkelen. Maar ook een fijne plek om af te spreken en om te wonen.
Een nieuwe woonbuurt
Het wordt een centrumgebied én een woonbuurt. Er komen ongeveer 2.500 woningen bij, vooral voor een- en tweepersoonshuishoudens. In verschillende prijsklassen, zowel sociale huur als duurdere huur- en koopwoningen. De standaard hoogte voor nieuwe gebouwen is maximaal 20 meter. Daarop komen hoge gebouwen tussen de 30 en 50 meter. Op een paar plekken worden ze tussen de 60 en 70 meter. Ter vergelijking: bestaande nieuwbouw aan de Brailledreef is tussen de 20 en 50 meter hoog. Hoge gebouwen komen op plekken waar ze zo min mogelijk schaduw geven op bestaande woningen in de omgeving en op de pleinen, straten en binnenhoven.
Waarom een Masterplan?
Overvecht Centrum is een belangrijk winkelgebied voor Overvecht en de rest van Utrecht. Maar het is wel verouderd. Het centrum heeft op dit moment veel asfalt en weinig groen. Met grote parkeerterreinen maar weinig ruimte om veilig te fietsen en te lopen. Het past niet meer bij de huidige wensen voor een winkelgebied, bijvoorbeeld omdat er weinig groen of weinig plekken zijn om af te spreken. Overdag is het wel levendig, maar na sluitingstijd van de winkels is het leeg en verlaten. En soms wat onveilig. Met de groei van Utrecht, willen we ook dat Overvecht Centrum zich ontwikkelt tot een aantrekkelijk, groen en levendig stadscentrum waar mensen graag verblijven.
Ruime pleinen en brede, groene woonstraten
Wethouder Lot van Hooijdonk (ruimtelijke projecten Overvecht): “Ik ben blij dat er een slim en heel mooi toekomstplan ligt voor Overvecht Centrum. Iedereen kan daar de komende tijd zijn mening over geven. Dat is belangrijk, want we weten uit de vele gesprekken dat mensen het ook spannend vinden dat er 2.500 woningen bij komen. Daarom hebben we in het plan veel aandacht voor een prettige omgeving om samen te leven. Er komt meer groen en plek om elkaar te ontmoeten. En bij de hoogte en de plek van de nieuwe gebouwen houden we rekening met schaduw, zon, wind en de bestaande bebouwing.”
Samenwerken in een open planproces
Het plan is in een open planproces tot stand gekomen. Hiervoor is gekozen vanwege de complexiteit van het gebied: er zijn tientallen verschillende pand- en grondeigenaren. De afgelopen 20 jaar zijn er vaker plannen gemaakt voor Overvecht Centrum. In een standaard proces maakt een ontwikkelaar of de gemeente een plan, om dit vervolgens voor te leggen aan de andere partijen. Met het open planproces draaien we dit om: we hebben vanaf het begin intensief samengewerkt met alle betrokken partijen. Er is veel gepuzzeld om alle verschillende opvattingen en belangen een plek te geven. In 2 jaar tijd werkten we samen met een betrokken groep bewoners, ondernemers, en de verschillende pand- en grondeigenaren toe naar een gezamenlijk toekomstbeeld.
Aanpassingen in eerste versie Masterplan na een ‘brede check’
In maart 2024 is de eerste versie van het masterplan voorgelegd in de wijk. Mensen konden online reageren, of op straat in het winkelcentrum. Daarna is het plan nog aangepast: er is bijvoorbeeld meer groen toegevoegd. En de hoge gebouwen langs de Zamenhofdreef zijn nu beter verdeeld over het centrumgebied, zodat ze zo min mogelijk schaduw geven op de pleinen, straten en binnenhoven én op de bestaande woningen in de omgeving.
Overvecht verdient een goed centrum
Wethouder Rachel Streefland (Samen voor Overvecht): “Dit plan is een belangrijk onderdeel van de wijkaanpak Samen voor Overvecht. Overvecht verdient een goed centrumgebied met meer groen en voorzieningen. Naast dat er nieuwe woningen nodig zijn, komen er ook meer werkplekken, zorg- en cultuurvoorzieningen en horeca. Ook bij de nieuwbouw (langs de Brailledreef) zijn er al veel voorzieningen bij gekomen die een goede aanvulling zijn op de buurt. Zoals horeca voor verschillende doelgroepen, plekken om te sporten, een tandarts, en een plek voor jongeren. Het is belangrijk dat mensen zich in Overvecht thuis en welkom voelen en dat het centrum een plek is en blijft voor iedereen.”
Reageren kan tot en met 26 januari 2025
Het masterplan is af, maar nog niet definitief. Tussen 5 december 2024 en 26 januari 2025 kunnen belanghebbenden nog reageren op het plan door een reactie (‘zienswijze’) in te dienen. Waar mogelijk en nodig, passen we het Masterplan nog aan. Alle reacties sturen we met een antwoord naar de gemeenteraad. We verwachten dat de gemeenteraad rond de zomer van 2025 beslist over het plan. Daarna is het masterplan definitief. Mensen kunnen hun zienswijze indienen via www.utrecht.nl/overvechtcentrum.
Het 3D-model van het gebied laat zien dat de standaard bouwhoogte 20 meter hoog wordt, met een aantal hoogteaccenten. De drie monumenten (het C&A-gebouw, de apotheek en de Eneco-warmtecentrale) blijven staan, net zoals de nieuwbouw (de witte gebouwen).
Impressie van een woonstraat, met veel groen en ruimte om elkaar te ontmoeten. In de architectuur is de diversiteit van Overvecht terug te zien.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht