Sterke basis voor jong talent met tweejarige cultuursubsidies
Het college van B en W heeft de adviezen van de onafhankelijke adviescommissie over de verdeling van de tweejarige cultuursubsidie 2025-2026 volledig overgenomen. Dertien culturele organisaties en initiatieven ontvangen de komende twee jaar subsidie om hun artistieke plannen te realiseren en door te groeien binnen de Utrechtse cultuursector. Deze tweejarige subsidie is specifiek gericht op het ondersteunen van vernieuwende makers en jonge organisaties, om te professionaliseren en een stevige basis te bieden voor de toekomst.
De aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie op criteria zoals artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en betekenis voor de stad. Wethouder Eva Oosters (Cultuur): “Hoewel er scherpe keuzes moesten worden gemaakt vanwege een overvraagd budget, zit er veel potentie in de gehonoreerde initiatieven. Uit de gehonoreerde plannen blijkt een grote hoeveelheid lef, creativiteit en eigenzinnigheid. Het is fantastisch om te zien hoe veel initiatieven niet alleen willen groeien, maar ook anderen – makers en publiek – daarin meenemen. Tegelijkertijd realiseer ik me hoe moeilijk de afwijzingen zijn voor organisaties die komende periode geen subsidie ontvangen. Dat maakt deze beslissingen bitterzoet."
Vernieuwing in de cultuursector
De tweejarige regeling is onmisbaar voor het versterken van vernieuwing en doorstroom in het Utrechtse culturele landschap. De subsidie biedt een unieke kans aan jonge makers en instellingen om zich te ontwikkelen van projectorganisatie naar structurele organisatie. Veel van de gehonoreerde aanvragen richten zich op het professionaliseren van jonge makers en op verbinding met het publiek. Dit laatste gaat verder dan toeschouwen: het publiek wordt steeds vaker uitgenodigd actief deel te nemen en mee te creëren.
De regeling sluit naadloos aan bij de uitgangspunten van de Cultuurnota 2025-2028 ‘Kleur Bekennen’, die inzet op een veelzijdig, inclusief en creatief cultureel ecosysteem. Wethouder Eva Oosters: “Met de toegekende subsidies kunnen we de stad verrijken met vernieuwende en verbindende kunst en cultuur. Ik zie ernaar uit en heb er vertrouwen in dat deze initiatieven een impact maken op onze stad en haar inwoners.”
Overvraging en scherpe keuzes
Met 34 aanvragen en een totale subsidieaanvraag van €1.872.842,- per jaar, was het beschikbare budget van €768.000,- per jaar ruimschoots overvraagd. Dit heeft geresulteerd dat dertien aanvragen gehonoreerd zijn. De organisaties die subsidie ontvangen zijn Podium Sprits, SHIFFT, FAAM, VUUUR/House of Hip Hop, PAKS, Matrose, Frisse Oren, Iona&Rineke, Kunsthal Kloof, Creative Coding Utrecht, IMPAKT, Dutch Harp Festival, De Coöperatie (CPRT).Hun plannen weerspiegelen een brede waaier aan kunstvormen, van urban cultuur tot innovatieve technologie, met een sterke nadruk op inclusie en samenwerking.
Samen bouwen aan een culturele toekomst
Ondanks de pijnlijke keuzes voor de niet-gehonoreerde aanvragen, benadrukt het college de belangrijke stap die met deze regeling wordt gezet. Het biedt jonge en vernieuwende organisaties de kans om door te groeien en een duurzame bijdrage te leveren aan de Utrechtse cultuursector. Deze subsidieronde onderstreept het belang van samenwerking tussen makers, instellingen en inwoners voor een levendige, toegankelijke en vernieuwende cultuursector in Utrecht.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht