Horecaloket
Bent u horecaondernemer? Wilt u iets veranderen in uw zaak of hebt u plannen om een afhaalzaak, cafetaria, restaurant, café of hotel te beginnen? Dan hebt u meestal een vergunning nodig. Hieronder vindt u meer informatie over vergunningen en regels voor horeca.
Welke vergunning hebt u nodig?
- U moet een horecavergunning aanvragen of wijzigen als u:
- een horecabedrijf wilt starten of overnemen,
- een nieuwe leidinggevende in uw zaak krijgt,
- een terras wilt maken of de grootte van uw terras wilt veranderen,
- een ander soort horecabedrijf wilt beginnen in uw zaak,
- de rechtsvorm van uw bedrijf verandert,
- de vennoten/natuurlijke personen in uw ondernemingsvorm veranderen,
- de oppervlakte van uw bedrijf verandert.
- U moet een ontheffing geluidsnorm bij feest aanvragen als u een feest in uw zaak organiseert met tijdelijk meer geluid dan normaal.
- Restauranthouders mogen 4 keer per jaar een ‘Vermaakje’ (denk aan een muziekoptreden of pubquiz) houden in hun zaak. Bekijk de voorwaarden in het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht. Vraag een omgevingsvergunning aan voor de activiteit ‘afwijken van regels in omgevingsplan’.
- Als u een feest of evenement organiseert in de openbare ruimte, dan kan het zijn dat u een evenementenvergunning nodig hebt. Meer informatie vindt u op www.utrecht.nl/ondernemen.
- U moet een vergunning gokautomaten aanvragen als u een kansspelautomaat wilt neerzetten.
Slijterijen
Slijterijen vallen ook onder de Alcoholwet. Wilt u een slijterij starten of overnemen? Of verandert er iets in uw slijterij? Dan moet u een slijterijvergunning aanvragen of wijzigen.
Soms geen vergunning nodig
In sommige gevallen hebt u geen vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een lunchroom hebt en geen alcohol schenkt en geen terras hebt. Wat de uitzonderingen zijn, leest u in het 'Aanwijzingsbesluit exploitatievergunningvrije horeca'.
Bibob-onderzoek na aanvragen horecavergunning
De gemeente doet altijd een Bibob-onderzoek als u een horecavergunning aanvraagt omdat u een horecabedrijf start, overneemt, de rechtsvorm verandert, of als u bestuurders of vennoten/natuurlijke personen in uw ondernemingsvorm verandert. Dit doen we om te kijken waar het geld vandaan komt voor uw bedrijf. Op deze manier voorkomen we (indirecte) criminele activiteiten in de stad. Ook beschermen we op deze manier de concurrentiepositie van eerlijke ondernemers.
Wat zijn de regels voor horecabedrijven?
Als horecaondernemer moet u zich houden aan regels. Zo zijn er bijvoorbeeld regels voor het schenken van alcohol, terrassen, milieu en geluid. Deze regels staan onder meer in de Alcoholwet, Wet milieubeheer, de Horecaverordening, Beleidsregel terrassen en in de vergunning(en) die de ondernemer heeft gekregen.
Regels voor terrassen
- U moet zich houden aan de regels voor de locatie, inrichting en het gebruik van het terras. Deze staan in de Beleidsregel terrassen gemeente Utrecht.
- Wilt u een terras bij uw horecabedrijf? Dan moet u eerst checken of dit past binnen het omgevingsplan. Past het niet? Dan kunt u een omgevingsvergunning aanvragen om te mogen afwijken van het omgevingsplan. Als u de omgevingsvergunning hebt, dan kunt u uw horecavergunning wijzigen of aanvragen.
- Wilt u een tijdelijk of flexibel terras beginnen? Dit is in sommige gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld als er een noodsituatie is geweest in uw zaak of als een plek in de openbare ruimte in de toekomst een andere bestemming krijgt. Ook is het soms mogelijk om het terras van het horecabedrijf naast uw bedrijf te gebruiken. Lees meer in de raadsbrief en neem contact met ons op over de mogelijkheden.
- Is het 25 graden of warmer? In de periode tussen 1 mei en 30 september mogen terrassen op vrijdag en/of zaterdag soms langer openblijven. De gemeente bepaalt elke week of dit mag. U vindt het besluit elke vrijdagmiddag op de pagina 25-graden-plusregeling voor terrassen.
Regels voor milieu en geluid
- Uw horecabedrijf moet voldoen aan de geluidseisen en de andere regels die staan in het Activiteitenbesluit milieubeheer.
- Als u een nieuw horecabedrijf start of uw zaak gaat verbouwen, dan moet u een milieumelding doen. Dit doet u minimaal 4 weken voordat u begint.
- Gebruikt u vet of olie in de keuken? Dan hebt u een vetafscheider nodig.
- Wilt u energie besparen? Kijk op het Energieloket wat u kunt doen en stel uw vragen. Is uw jaarverbruik meer dan 50.000 kWh elektra of 25.000 m³ gas? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen.
Uitleg energiemaatregelen horeca
Handhaving
De inspecteurs van de gemeente controleren of u zich houdt aan de regels. In de Handhavingsstrategie horeca staat hoe we dat doen.
Meer informatie en adviezen voor ondernemers
Wilt u meer weten over bijvoorbeeld bedrijfsafval, parkeervergunningen, of duurzaam en sociaal ondernemen? Bekijk de informatie op www.utrecht.nl/ondernemen.
Wilt u weten hoe u uw horecabedrijf toegankelijk kunt maken voor mensen met een beperking? Bekijk de toegankelijkheidskaart (pdf, 1,3 MB) voor tips en handige informatie.
Overlast melden
Ervaart u overlast van een horecazaak? Neem contact op met de eigenaar van het horecabedrijf. Of geef uw melding door aan de gemeente.
Hulp en contact Horecaloket
Telefoon
Het horecaloket is tijdelijk niet telefonisch bereikbaar. U kunt een e-mail sturen. U kunt ook via e-mail vragen om teruggebeld te worden. Zet dan ook uw vraag en het adres in de e-mail. We bellen binnen 3 werkdagen terug.