Bestemmingsplan De Meern Noord vastgesteld
De gemeente Utrecht heeft op 26 september 2024 het Chw bestemmingsplan De Meern Noord vastgesteld.
De digitale naam van dit plan is NL.IMRO.0344.BPCHWDEMEERNNOORD-VA01.
Plangebied
Het plangebied ligt in het westen van de stad en bestaat uit de wijk 't Weer. Het plangebied wordt in het westen begrensd door de Europaweg. In het zuiden vormt de Zandweg en de aangrenzende Leidse Rijn de grens. Aan de oostzijde wordt het plangebied grotendeels begrensd door de achterzijde van de percelen aan de Woerdlaan. Tot slot wordt de noordgrens door de waterpartij onder de Kuinderboslaan en de Emikkerboslaan begrensd.
Het gebied is een laagdynamisch woongebied: de belangrijkste functie (bestemming) is wonen met verspreid over het gebied andere functies zoals maatschappelijke functies, bedrijven, kantoren en langs de Zandweg horeca-gelegenheden.
Doel
Het Chw bestemmingsplan De Meern Noord bevat een nieuwe regeling. Deze regeling heeft als doel om de leefomgeving in het plangebied te beheren. Momenteel geldt voor het plangebied de beheersverordening ‘De Meern Noord, Maximapark, Vogelenbuurt, Wittevrouwen’. Met deze nieuwe regeling wordt de beheersverordening van nu veranderd naar een Chw bestemmingsplan. Dit heeft de volgende doelen:
- het hetzelfde maken van de regels
- aansluiten op het omgevingsplan
- het beleidsneutraal omzetten van de regels van de beheersverordening. Dit houdt in dat het nieuwe bestemmingsplan het bestaande gebruik en de bestaande bouwmogelijkheden blijft mogelijk maken. Door nieuwe termen uit de Omgevingswet en het gebruiken van nieuwe standaarden en begrippen kunnen er enkele kleine verschillen zijn tussen de regels van de beheersverordening en dit Chw bestemmingsplan. Deze veranderingen hebben geen bijzondere gevolgen voor de bestaande gebruiks- en bouwrechten.
Wijzigingen in het bestemmingsplan bij de vaststelling
De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het bestemmingsplan het plan gewijzigd. Dit zijn dus wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Alle wijzigingen staan in hoofdstuk 2 van het vaststellingsrapport.
Het gaat om aanpassingen in de regels, toelichting en verbeelding (plankaart). Met de aanpassingen is het bestemmingsplan verbeterd en verduidelijkt. Het gaat om aanpassingen in de regels, toelichting en verbeelding (plankaart), zoals het opnemen van regels en aanduidingen op de verbeelding die in de beheersverordening waren opgenomen, maar niet vertaald waren in het Chw ontwerpbestemmingsplan, het opnemen van verbeterde regels voor bed-and-breakfast en de 10%-afwijkingsregeling naar aanleiding van de tussenuitspraak van de Raad van State over het Chw bestemmingsplan Pijlsweerd, Tuinwijk, Vogelenbuurt, Griftpark, het corrigeren van foutjes die in het Chw ontwerpbestemmingsplan stonden en enkele verbeteringen aan tekstdelen van de toelichting.
Het vaststellingsbesluit en bestemmingsplan bekijken
U kunt het vaststellingsbesluit, het vaststellingsrapport en het Chw bestemmingsplan bekijken van zaterdag 12 oktober 2024 tot en met vrijdag 23 november 2024 op:
- de website van het omgevingsloket
- de website met ruimtelijke plannen van de gemeente
- de begane grond van het Stadskantoor, Stadsplateau 1. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
Beroep instellen bij de rechter
Bent u het niet eens met het bestemmingsplan? Dan kunt u binnen zes weken in beroep gaan tegen de vaststelling van het bestemmingsplan. De termijn van zes weken gaat in op de dag nadat de stukken ter inzage zijn gelegd.
U stelt beroep in door een brief (beroepschrift) te sturen naar:
Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State
Postbus 20019
2500 EA Den Haag
U moet hiervoor betalen (griffierechten). U kunt niet via e-mail in beroep gaan.
Verzoek voorlopige voorziening
Als u in beroep gaat blijft het bestemmingsplan gelden. Het kan best een tijd duren voordat de Afdeling Bestuursrechtspraak uitspraak doet. Wilt u tegenhouden dat er al wordt gebouwd? Dan kunt u, als u beroep heeft ingesteld, ook een 'verzoek om een voorlopige voorziening' indienen. Wordt uw verzoek toegekend? Dan geldt het bestemmingsplan niet tot er een beslissing is genomen over het beroep. Ook voor een verzoek om een voorlopige voorziening moet u betalen (griffierechten).
Meer weten?
Wilt u meer weten over het indienen van beroep of een verzoek om voorlopige voorziening, kijk dan op de website van de de Raad van State.
Hulp en contact Omgevingsplan
Wijzigingen omgevingsplan bekijken
(Bekijken wat 'ter inzage' ligt)
Begane grond van het stadskantoor
Stadsplateau 1, Utrecht
Maandag tot en met vrijdag, 9.00-17.00 uur
Afspraak niet nodig