Buurtbudget: samen beslissen over geld voor de buurt

Samen met buurtbewoners bepalen welke initiatieven geld krijgen om de buurt beter te maken. Dat kan met een ‘buurtbudget’. Het geld kan worden gebruikt voor goede ideeën van bewoners uit de buurt. Zoals sociale activiteiten of kleine verbeteringen in de straat. 

Zo werkt het buurtbudget:

  • U beheert met een groep buurtbewoners een geldbedrag voor de buurt (het buurtbudget)
  • Er is een doel voor de buurt afgesproken, waarvoor het geld is bedoeld. Bijvoorbeeld de buurt groener maken, of buurtbewoners elkaar beter te laten kennen.
  • Jullie betalen initiatiefnemers uit het buurtbudget. Zodat zij hun goede ideeën voor de buurt kunnen uitvoeren.
  • De buurt mag beslissen waar het geld voor wordt gebruikt.
  • Het buurtbudget is extra geschikt voor ideeën waarbij er op meerdere momenten kosten zijn. Met de buurt bepalen jullie steeds wat er moet gebeuren. 

Verschil met initiatievenfonds

Hebt u zelf of met een groep bewoners een goed idee voor de buurt? En wilt u dat zelf of met de groep voor elkaar krijgen? Dan kunt u geld uit het initiatievenfonds aanvragen. U geeft dan van te voren aan waar u het geld precies voor nodig hebt, en hoeveel daarvoor nodig is. 

Bij een buurtbudget bepaalt u later, samen met de buurt, waar het geld voor wordt gebruikt. Bovendien geeft u het geld niet uit aan ideeën van u zelf, maar aan ideeën uit de buurt.

Buurtbudget aanvragen en aan de slag

  1. Bedenk met een groep van bewoners een doel dat u wilt bereiken voor de buurt.
     
  2. Neem contact op met het wijkbureau.
     
  3. Met de wijkadviseur maken jullie afspraken over:
     
    • wat het doel van het buurtbudget is
    • waaraan jullie het geld willen uitgeven
    • wie de beslissingen neemt
    • wie welke taken uitvoert
    • hoe jullie het plan uitvoeren

Wie doet wat?

Denk tijdens het uitvoeren van het buurtbudget aan de volgende dingen:

  • Laat buurtbewoners meedoen. Ook mensen die dat niet vaker doen.
  • Houd bij waar jullie het geld aan uitgeven. Dat moet ook voor de buurt duidelijk zijn.
  • Houd de buurt op de hoogte hoe het ermee gaat. Ook als er een probleem is. Dan kunnen anderen helpen het op te lossen.

De gemeente kan helpen met het opstarten en organiseren van bijvoorbeeld:

  • administratie
  • communicatie
  • overleggen van de kerngroep

Voor de rest zijn de bewoners aan zet. Zij beslissen waar jullie het geld aan uitgeven.

Hoeveel geld is er beschikbaar?

Er is tot € 35.000 beschikbaar via het initiatievenfonds. Is er voor jullie doel meer geld nodig? Dan kan de gemeente helpen zoeken naar andere fondsen of subsidies. 

Waarom buurtbudgetten?

Bewoners weten vaak het beste wat er nodig is om de buurt nog mooier, fijner of leuker te maken. Met een buurtbudget kunnen bewoners eigen keuzes maken. Zo zijn ze meer betrokken bij hun buurt. 

Voorbeelden

Buurtfonds Rivierenwijk–Dichterswijk

In Rivierenwijk en Dichterswijk bleek dat veel bewoners zich graag willen inzetten voor elkaar en voor de leefbaarheid in de wijk. Daarvoor hebben zij vaak kleine bedragen nodig. Het is dan handig om vanuit een buurtfonds snel het geld te kunnen geven. Daarom heeft de buurt een buurtfonds opgericht. Dat is een vorm van een buurtbudget.

De stichting Buurtfonds Rivierenwijk-Dichterswijk werkt met een groep betrokken bewoners. Zij hebben een goede reputatie in de wijk. Ze hebben oog voor diversiteit, verschillende belangen en ideeën. Ook de wijkadviseur van de Gemeente Utrecht neemt deel aan de bewonersgroep. De stichting krijgt jaarlijks een buurtbudget uit het initiatievenfonds. En verdeelt dit geld zelf over de verschillende bewonersinitiatieven. Dit gaat om bedragen van maximaal een paar honderd euro.

Groen Oost

Groen Oost is een initiatief van bewoners uit Utrecht Oost. Zij zetten zich in om het netwerk van groengebieden in de wijk te versterken en uit te breiden. Het gaat om hofjes, parken, moestuinen en buurttuinen. Hun doel is om het leefgebied voor bloemen en insecten te verbeteren. Want dat is uiteindelijk ook goed voor de leefbaarheid voor de bewoners. Ze hebben hiervoor een buurtbudget van € 10.000 per jaar gevraagd.

Groen Oost stopt energie in het delen van kennis en ervaring met elkaar. En moedigt  samenwerking aan tussen bewoners en gemeente. Het maakt bewoners gemotiveerd en enthousiast om zelf ook hun buurt te vergroenen. Door het enthousiasme en meedenken van Groen Oost worden zo veel groeninitiatieven in Oost waargemaakt. Meer weten? Ga naar de website van Groen Oost.

Hulp en contact Initiatief