Melody Deldjou Fard

Wat ik doe in de raad

In de gemeenteraad ben ik raadslid voor GroenLinks en voorzitter van het Vragenuur. Ik ben woordvoerder voor de onderwerpen Asiel en integratie, Diversiteit en inclusie, LHBTIQ+, Sport en MBO.  

Wat ik doe naast de raad

Naast mijn werk als raadslid ben ik directeur van het Bureau gelijke behandeling voor de provincie Flevoland (bezoldigd). Ik ben sinds 2023 voorzitter van de Raad van Toezicht van BOKS jongeren wijkcultuurhuis in Utrecht (onbezoldigd). Daarnaast ben ik lid van de adviescommissie Cultuur en Creatieve Industrie voor Cultuur Eindhoven. In die rol houd ik mij bezig met de beoordeling van subsidieaanvragen van makers en culturele organisaties in de provincie Noord-Brabant (betaald, vacatiegeld). 

Naast mijn politieke werk, zet ik mij voor GroenLinks ook achter de schermen in om onze beweging te helpen versterken. Zo was ik in 2018 campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast ben ik van 2019 tot 2021 lid geweest van het landelijk partijbestuur en ben ik voor GroenLinks van 2021 tot 2023 bestuursvoorzitter Provincie Utrecht geweest.

Meer informatie over mij

Ik werd geboren in Teheran, vlak voor de Golfoorlog. Op mijn 15e vluchtte ik naar Nederland. Groeide op in een achterstandswijk in het Zuid-Limburgse Heerlen en leerde mezelf Nederlands via de ondertiteling van The Bold & the Beautiful. Later verhuisde ik naar de bruisende studentenstad Utrecht waar ik tot op heden al meer dan 25 jaar mijn thuis heb gevonden. 

Ik heb een lange tijd onder andere in Overvecht gewoond en woon nu sinds een aantal jaar in Wijk C. Ik maakte sinds 2018 als volksvertegenwoordiger de stem van vele Utrechters hoorbaar in de politiek. En boekte samen met hen mooie politieke successen voor de stad. Zo kwam er onder andere meer aandacht voor de rechten en positie van vrouwen, een aanpakplan van stagediscriminatie van (mbo-)studenten en een versterking van de positie van culturele makers en zzp’ers. Ook zette ik mij in voor de komst van een islamitische begraafplaats, kreeg Utrecht een slavernijmonument en verdubbelt de gemeente Utrecht in 5 jaar de diversiteit in de top van haar personeelsbestand. Ook werkte ik aan een ambitieuze anti-discriminatieagenda en kwam mede door mijn inzet het langste regenboogfietspad ter wereld in het Utrecht Science Park (De Uithof).

In 2022 werd ik tijdens de verkiezingen met een groot aantal voorkeurstemmen opnieuw gekozen om plaats te nemen in de Utrechtse gemeenteraad. Een grote eer nog eens 4 jaar te mogen strijden voor onze stad. Voor een menselijk, groen en gelijkwaardig Utrecht.