Elektrisch vervoer
We moedigen het gebruik van schoon vervoer aan: lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelvervoer. Voor mensen die een auto nodig hebben, maken we elektrisch rijden mogelijk. Dit doen we ook voor ondernemers die auto's, vrachtwagens, bussen of bouwvoertuigen gebruiken. Want elektrisch rijden is schoner en stiller. Zo maken we van Utrecht een gezonde en leefbare stad.
Hoe doen we dat?
Het gebruik van elektrisch vervoer moedigen we op de volgende manieren aan:
- We plaatsen openbare laadpalen door heel Utrecht.
- We vervangen onze eigen auto’s door schonere, elektrische voertuigen, bijvoorbeeld elektrische veegwagens, elektrische bestelauto's en elektrische scooters.
- We zorgen dat het openbaar vervoer in en om Utrecht steeds meer elektrisch gaat rijden. In plaats van op diesel of gas.
- We ondersteunen en adviseren bewoners, verenigingen van eigenaren (vve's) en ondernemers die willen overstappen naar elektrisch rijden en andere manieren van schoon vervoer, zoals deelvervoer.
- We ondersteunen en adviseren bewoners, vve's en ondernemers bij het plaatsen van eigen laadpalen.
- We doen proeven en zoeken naar nieuwe, slimme manieren om elektrisch rijden en laden makkelijker te maken. Dit doen we samen met bijvoorbeeld andere gemeenten, ondernemers, bewoners, organisaties en universiteiten.
- Sinds 2025 mogen nieuwe bestelauto’s en vrachtwagens alleen in de zero-emissiezone komen als ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Lees meer over deze zero-emissiezone.
Bekijk wat wij nog meer doen voor schone lucht in de stad
Genoeg laadpalen in de stad
Hoe zorgen we in de toekomst voor genoeg laadpalen in de stad? Dit beschrijven we in het Plan laadinfrastructuur Utrecht 2030. We zorgen voor openbare laadpalen wanneer en waar die nodig zijn. Meer hierover op Openbare laadpalen. Wilt u als inwoner, ondernemer of vve een laadpaal plaatsen op uw eigen terrein of op erfpachtgrond? Of een laadpunt aan de muur? Kijk op Eigen laadpaal of op Eigen laadpaal op Erfpachtgrond.
Subsidies en regelingen
De gemeente heeft op dit moment geen subsidies voor elektrisch rijden. U kunt wel gratis advies aanvragen om laadpalen te regelen voor uw bedrijf. Vraag dan begeleiding aan van MKB Laden. Er zijn verschillende regionale, landelijke en Europese subsidies en regelingen voor elektrisch rijden.
Uw accu langer mee laten gaan
Wilt u de accu van uw elektrische auto zo lang mogelijk mee laten gaan? Lees dan de tips van de ANWB.
Elektrisch deelvervoer
Wist u dat er in uw buurt elektrische deelauto's, elektrische deelfietsen en elektrische deelbakfietsen staan? U kunt deze via verschillende bedrijven huren. Handig als u af en toe een auto of elektrische fiets nodig hebt.
Andere rol voor tankstations
Voertuigen rijden steeds minder op benzine en diesel en meer op elektriciteit en waterstof. Dit heeft gevolgen voor de tankstations in Utrecht. We hebben een plan met hoe we hiermee omgaan. Bekijk het Uitvoeringsprogramma Transitie Tankstations.
Is elektrisch vervoer ook echt schoon?
Elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit in de stad, omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Elektrische auto’s gebruiken minder energie en zorgen voor 30-55% minder CO2-uitstoot dan auto’s op diesel, benzine of gas. Het verschil is nog groter bij gebruik van duurzame stroom. Daarom voeden we de openbare laadpalen in Utrecht met groene stroom uit Nederland.