Overvecht Centrum: van winkelcentrum naar centrumgebied
We maakten een toekomstplan voor Overvecht Centrum. Dat plan noemen we het Masterplan Overvecht Centrum. In dat plan staat hoe we willen dat Overvecht Centrum er in de toekomst uit komt te zien: een fijne buurt met meer woningen, een vernieuwd winkelgebied met pleinen, horeca en veel groen.
Waarom een masterplan?
Overvecht Centrum is een belangrijk centrumgebied voor de wijk Overvecht en de rest van Utrecht. Maar het is wel verouderd. En er zijn problemen, zoals de verkeersveiligheid en een teruglopende winkelkwaliteit. De wens om het gebied te verbeteren is er al heel lang.
We willen dat Overvecht Centrum het kloppend hart van de wijk wordt. Niet alleen een plek om te winkelen maar ook een prettige plek om te wonen, werken en af te spreken. Daarmee wordt Overvecht Centrum één van de drie stadscentra van Utrecht. We maakten hiervoor een toekomstplan. Dat plan noemen we het Masterplan Overvecht Centrum.
Dit staat er in het Masterplan
Het Masterplan geeft een beeld hoe het gebied de komende 20 jaar kan gaan veranderen. Het biedt duidelijkheid over de toekomst: waar we naartoe willen en wat daarvoor nodig is. Tegelijkertijd is het een flexibel plan dat stap-voor-stap verder uitgewerkt en uitgevoerd kan worden. Met dit masterplan liggen de kaders vast voor het gebied, de gebouwen en de openbare ruimte. Het geeft antwoord op de vraag waar gebouwen, pleinen, winkels en parkeergarages kunnen komen. En het laat zien hoe Overvecht Centrum een prettige, sociaal en veilig centrumgebied én woonbuurt wordt.
Overvecht Centrum is in de toekomst méér dan een winkelcentrum, en ook méér dan een woonbuurt. We vinden het belangrijk dat mensen zich thuis en welkom voelen in het gebied. Daarom besteden we extra aandacht aan ontmoetingsplekken op de pleinen, in de gebouwen en binnenhoven. Zo versterken we de sociale samenhang en bieden we ruimte aan de diversiteit van Overvecht. Op de nieuwe pleinen is er ruimte om elkaar te ontmoeten op terrassen, of gewoon op een bankje in de openbare ruimte. Zo blijft Overvecht Centrum een plek voor iedereen.
Overvecht Centrum is meer dan de gebouwen, pleinen en straten die erbij komen. We geven richting aan de toekomstige identiteit van het gebied aan de hand van de woorden ‘divers’, ‘verbonden’ en ‘aantrekkelijk’.
- ‘Divers’ omdat de ambitie is dat het gebied ruimte biedt aan de verschillende gemeenschappen uit Overvecht, de verschillende ontmoetingsplekken en de verschillende dingen die je er kunt doen.
- ‘Verbondenheid’ wordt gestimuleerd door voorwaarden te scheppen voor ontmoeting en gemeenschapszin, maar ook met aantrekkelijke routes vanuit omliggende wijken.
- Overvecht Centrum wordt ‘aantrekkelijk’ vanwege de groene, veilige en prettige plekken waar mensen graag komen en blijven en de gevarieerde activiteiten die kunnen worden georganiseerd.
Er komen ongeveer 2.500 nieuwe woningen bij. Het wordt een centrumgebied én een woonbuurt. Het idee is dat het grootste deel van de woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens wordt: voor jongeren, starters en ouderen. Er komt ongeveer 30% sociale huur, 35% middeldure huur- en koopwoningen, en 35% vrije sector huur en koop.
De standaard hoogte voor nieuwe gebouwen is maximaal 20 meter. Sommige gebouwen zijn hoger, namelijk tussen de 30 en 50 meter. Op een paar plekken worden ze tussen de 60 en 70 meter. Ter vergelijking: de bestaande nieuwbouw aan de Brailledreef is tussen de 20 en 50 meter hoog. Hoge gebouwen komen op plekken waar ze zo min mogelijk schaduw geven op bestaande woningen in de omgeving en op de pleinen, straten en binnenhoven.
Juist omdat er veel gebouwen en woningen bij komen, is er veel aandacht voor dat het prettig is op straat. Daarom komen er ruime pleinen, brede straten en binnenhoven in de nieuwe woongebouwen. De hoge gebouwen liggen wat naar achteren zodat deze minder opvallen. De grote diversiteit in achtergrond en cultuur van de bewoners wordt zichtbaar in de openbare ruimte en de architectuur.
In het Overvecht Centrum van nu staan in de openbare ruimte veel auto’s geparkeerd. Dat gaat veranderen. Het centrum blijft goed bereikbaar met de auto, maar verdwijnt uit het straatbeeld. Aan de randen van de buurt komen bovengrondse parkeergarages voor bewoners. Vanuit de ondergrondse parkeergarage voor bezoekers komen mensen direct uit in het hart van het centrumgebied.
Het hart van het gebied en de pleinen eromheen zijn alleen toegankelijk voor voetgangers. Fietsers zijn welkom in het hele gebied, behalve in het voetgangersgebied als het er druk is. Er komen meerdere fietsenstallingen voor bezoekers. Bewoners stallen hun fiets in de woongebouwen.
In de toekomst moet er tijdens de openingstijden van de winkels betaald worden voor het parkeren in de garages en omgeving. We onderzoeken of het mogelijk wordt om het eerste uur gratis te parkeren in de parkeergarages.
Het bestaande overdekte winkelcentrum verandert (over ongeveer 10 jaar) in een open centrumgebied met brede winkel- en woonstraten. Midden in het gebied ligt een overzichtelijk winkelrondje. De supermarkten blijven een belangrijke basis voor het winkelgebied.
Er komen meer verschillende voorzieningen bij, zodat Overvecht Centrum een levendig stadscentrum wordt. Twee nieuwe toevoegingen zijn een Mercado en een culturele trekker (met de bibliotheek) als publieke ontmoetingsplekken. De Mercado is een overdekte markthal, met ruimte voor evenementen en winkels, horeca en plekken om af te spreken. De vertrouwde weekmarkt en het wijkbureau komen terug. In de nieuwe woonbuurt komen ook andere voorzieningen, een gezondheidscentrum en werkplekken.
Video Masterplan Overvecht Centrum (in 3 minuten)
Resultaat van 2 jaar samenwerken
Twee jaar lang werkten een team van betrokken inwoners en ondernemers uit de wijk, eigenaren van grond en gebouwen en de gemeente samen aan een toekomstplan voor Overvecht Centrum. Tussendoor checkten we in de wijk of we op de goede weg zaten. De opmerkingen en zorgen die we kregen, zijn zo goed mogelijk verwerkt in het toekomstplan. Er is veel gepuzzeld om alle verschillende opvattingen en belangen een plek te geven.
U leest hier meer over op onze DenkMee-pagina. Op deze pagina staan alle verslagen, hoe het plan de afgelopen 2 jaar vorm heeft gekregen, wat mensen inbrachten en wat we daarmee hebben gedaan.
Bekijk op DenkMee alle verslagen en hoe het plan in 2 jaar vorm kreeg
Reageren op de plannen en meer informatie krijgen
Het concept-Masterplan Overvecht Centrum is af, maar nog niet definitief. U kunt nog laten weten wat u van het plan vindt door een reactie (een ‘zienswijze’) in te dienen. Ook op het milieueffectrapport kunt u nog reageren.
Reageren
U kunt van 5 december 2024 tot en met 26 januari 2025 reageren op het concept-Masterplan Overvecht Centrum. Dit kan online of via de post.
Online
reageer via het online formulier
In het formulier kunt u kiezen op welk(e) onderwerp(en) u wilt reageren. De onderwerpen maakten we op basis van de feedback die we kregen tijdens de checks in de wijk in maart 2023 en maart 2024. De onderwerpen zijn: de verandering van het winkelcentrum, de nieuwe woningen en gebouwen, parkeren, bereikbaarheid, winkels en voorzieningen, betaalbaarheid, veiligheid, beheer en onderhoud, de huidige bewoners, en de uitvoering van de plannen. U kunt ook zelf een extra onderwerp aangeven. U kunt ook een bestand uploaden.
Per post
Stuur uw reactie naar:
De gemeenteraad van de gemeente Utrecht
Ontwikkelorganisatie Ruimte
O.v.v.: zienswijze concept-Masterplan Overvecht Centrum
Postbus 16200
3500 CE Utrecht
Wat gebeurt hierna?
Na 26 januari bestuderen en beantwoorden we alle reacties. We delen alle reacties en antwoorden met de gemeenteraad. We verwachten dat de gemeenteraad in de zomer van 2025 een besluit neemt over het Masterplan Overvecht Centrum.
Informatiebijeenkomst en spreekuren
Hebt u vragen of wilt u meer informatie over het toekomstplan? Dan kunt u langskomen bij de informatiebijeenkomst. Wilt u wat uitgebreider spreken met iemand van de gemeente? Dan kunt u zich ook aanmelden voor een spreekuur.
Informatiebijeenkomst
Wat: een bijeenkomst waarbij u spontaan kunt langskomen voor meer informatie en om uw vragen te stellen.
Datum: 13 januari 2025
Tijd: tussen 19.30 en 21.30 uur
Locatie: Oproer, Beyaertdreef 5 in Utrecht
Aanmelden: niet nodig, u kunt gewoon langskomen
Spreekuur
Wat: een spreekuur waarbij u op afspraak in 20 minuten wat uitgebreider in gesprek kan met ons om uw vragen te beantwoorden.
Datum: 7 januari en 16 januari 2025
Tijd: van 16.00 tot 20.00 uur
Locatie: Wijkbureau Overvecht, Zamenhofdreef 17
Aanmelden: stuur een e-mail met een voorkeur voor een datum en tijdstip naar overvechtcentrum@utrecht.nl. Als u zonder afspraak naar het spreekuur komt kan het zijn dat u moet wachten of dat het spreekuur al vol is.
Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van Overvecht Centrum? Stuur dan een e-mail naar overvechtcentrum@utrecht.nl. Wij sturen u dan de belangrijkste updates over het project. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief Utrecht door te kiezen voor de wijk ‘Overvecht’.
Sfeerbeelden
Onderstaande beelden geven een indruk hoe Overvecht Centrum eruit kan komen te zien.
Centraal in het gebied komt het O-plein te liggen. Het plein is groen en heeft een ruime opzet, met veel ruimte voor terrassen en plekken om af te spreken.
Op het nieuwe Mercadoplein komt een Mercado (een overdekte markthal), met ruimte voor de weekmarkt, evenementen en festivals.
Planning
Wanneer | Wat |
---|---|
5 december 2024 - 26 januari 2025 | Reageren op het plan |
Zomer 2025 | Gemeenteraad beslist over het plan |
2025 en verder | Stap voor stap plannen maken en (ver)bouwen |
Wat is er al gebeurd?
- December 2024: Het toekomstplan is af, maar nog niet definitief. Iedereen kan er nog op reageren. We informeerden de gemeenteraad met een raadsbrief en het concept-Masterplan Overvecht Centrum.
- Juni 2024: we informeerden de gemeenteraad met een raadsbrief over het afronden van het tweede deel van de fase ‘ontwerpen’ en de aangepaste versie (1.5) van het Masterplan.
- Maart 2024: Informatiemomenten om na te vragen of we op de goede weg zitten met de eerste versie (1.0) van het toekomstplan. Missen we nog iets?
- Maart 2024: de gemeenteraad besprak de eerste versie (1.0) van het Masterplan van Overvecht Centrum.
- December 2023: we informeerden de gemeenteraad met een raadsbrief over het afronden van het eerste deel van de fase ‘ontwerpen’ en de eerste versie (1.0) van het Masterplan.
- Juni 2023: wie informeerden de gemeenteraad met een raadsbrief over de voortgang van het Masterplan.
- Maart 2023: Informatiemomenten om na te vragen of we op de goede weg zitten met het toekomstplan.
- Januari 2023: we informeerden de gemeenteraad met een raadsbrief over het afronden van de fase ‘schetsen’ en de plattegrond (ruimtelijke basisstructuur).
- November 2022: we informeerden de gemeenteraad met een raadsbrief over het afronden van de fase ‘inventariseren’ en de gezamenlijke gebiedsopgave.
- December 2021: de gemeenteraad stemt in met het raadsvoorstel voor de gebiedsontwikkeling van Overvecht Centrum
Bouwen aan de wijk Overvecht
Het plan voor Overvecht Centrum past bij de kansen en plannen van de wijkaanpak Samen voor Overvecht, waarmee we investeren om de wijk prettiger, veiliger en gezonder te maken. Het toekomstplan voor Overvecht Centrum sluit ook aan bij de omgevingsvisie Overvecht, waarin staat dat Overvecht Centrum één van de plekken is waar veel woningen en voorzieningen bij komen. In het Masterplan Overvecht Centrum is dit verder uitgewerkt. Met de ambitie voor meer woningen en voorzieningen geven we ook invulling aan de doelen uit de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040.
Bekijk de wijkaanpak Samen voor Overvecht
Om welk gebied gaat het?
Het plan gaat over het hele centrumgebied: het gebied tussen de Einsteindreef, Brailledreef en Zamenhofdreef. Dus over het winkelcentrum, maar ook de parkeerplaatsen en de meeste andere gebouwen eromheen.