18 worden

Word je binnenkort 18 jaar? Dat is een spannend en bijzonder moment. Vanaf dan regel je namelijk veel dingen zelf.

Wat je moet regelen

Dit is een belangrijke eerste stap: een DigiD aanvragen. Dat is jouw persoonlijke code en die gebruik je om een digitale handtekening mee te zetten. Een DigiD gebruik je eigenlijk bij alles wat met de overheid te maken heeft. Bijvoorbeeld om je studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen.

Vraag snel je gratis DigiD aan

Vanaf je 18e moet je verplicht een zorgverzekering hebben. Die heb je nodig om naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis te gaan. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand premie betalen. Dat is het bedrag dat je aan jouw verzekeraar betaalt voor je zorgverzekering. Ook als je in die maand geen zorg nodig hebt gehad. Er zijn veel zorgverzekeraars en op Zorgkiezer kun je ze handig vergelijken. Kijk op Uitleg Zorgverzekering voor een eenvoudige uitleg van zorgverzekeringen.

Let op: betaal je je zorgverzekering niet? Dan krijg je een boete.

Op je 18e verjaardag kom je in het donorregister. Je kunt dan zelf aangeven of je donor wilt zijn. Maak je geen keuze? Dan ben je automatisch donor. Je kunt je keuze altijd aanpassen.

Wat slim is om te regelen

Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Een toeslag is geld dat je kunt krijgen van de Belastingdienst. Je krijgt het geld elke maand op jouw rekening. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering betalen.

Kijk bij Toeslagen van de Belastingdienst

Let op: verandert je inkomen? Dan verandert ook je zorgtoeslag. Dat moet je wel zelf doorgeven op diezelfde website. Vergeet dat niet, anders moet je geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Kijk op Alles over toeslagen voor eenvoudige uitleg over toeslagen van de Belastingdienst.

Sociale huurwoning

Om kans te maken op een sociale huurwoning schrijf je je in bij WoningNet. Je kunt je vanaf je 18e verjaardag inschrijven en komt dan op een wachtlijst. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Via Woningnet worden ook jongerenwoningen aangeboden voor jongeren tot 28 jaar. Wil je graag een woning vinden in Utrecht?

Schrijf je dan snel in op Woningnet Regio Utrecht

Studentenwoning

Studeer je voltijd of ga je studeren? En wil je voor een kamer of studentenwoning in aanmerking komen? Schrijf je dan ook in op SSH Utrecht. Dit kan vanaf 16 jaar. Via de SSH maak je kans op een betaalbare kamer of studio. De wachttijd is 2 tot 5 jaar.

Schrijf je in op SSH Utrecht

Opvang

Kun je geen (vast) woonadres vinden en kun je ook niet terecht bij vrienden of familie? Kijk dan op Hulp bij dakloos zijn wat je kunt doen.

Voorrang op een huurhuis

Bij noodgevallen kun je voorrang krijgen voor een sociale huurwoning. Denk hierbij aan medische problemen of wanneer je huis gesloopt wordt. Hiervoor heb je een urgentieverklaring nodig.

Bekijk meer informatie en hoe je urgentie kunt aanvragen

Huurtoeslag

Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de website van de Belastingdienst.

Studiefinanciering

Volg je een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Vergoeding scholieren

Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Dan kun je een 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studietoeslag

Ben je scholier of student en kun je niet bijverdienen door een beperking of chronische ziekte? Dan kun je misschien studietoeslag van de gemeente krijgen.

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je veroorzaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij niet alle kosten te betalen wanneer jij schade toebrengt aan iemand anders of spullen van iemand anders. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om te nemen. Woon je nog bij je ouders? Dan zit je meestal bij je ouders in de verzekering.

Lees meer op de website van de Consumentenbond

Er zijn meerdere partijen waar je een aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten. Wil je graag wat hulp bij je keuze?

Denk ook hier nog aan

Bankrekening

Voor je loon, studiefinanciering en/of toeslagen heb je een bankrekening nodig. Veel banken hebben speciale rekeningen voor jongeren en studenten. Open er meteen een spaarrekening bij: het is gratis en verplicht je tot niks.

Kortingspas

Je kunt de U-pas aanvragen als je 18 jaar bent. Dat is een gratis pas met een geldbedrag voor sport, cultuur en recreatie.

Hulp bij geldzorgen

Heb je geldzorgen? Dat is niet fijn en geeft stress. Wil je graag van je geldzorgen af en werken aan je toekomst? Kijk dan op Hulp bij geldzorgen voor jongeren. Deze hulp is gratis. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter.

Bij De Geldzaak kun je terecht met al je vragen of zorgen over geld. Ook anoniem als je dat wilt. Ze zitten op meerdere plekken in Utrecht. Je kunt een afspraak maken of zonder afspraak langskomen wanneer jou dat uitkomt.

Bijeenkomst met tips over omgaan met geld

Als je 18 wordt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. In de bijeenkomst ’18 jaar? Word geldwijzer!’ krijg je praktische tips over waar je allemaal rekening mee moet houden.

Meld je aan bij U Centraal

Kijk zelf waar je recht op hebt

Er zijn veel wettelijke regelingen voor toeslagen en kortingen. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag en zorgtoeslag. Via deze website van het Nibud kan jij berekenen op welke regelingen je recht hebt.

Belasting betalen

Iedereen die werkt in Nederland, moet belasting betalen over zijn/haar salaris. Dat wordt automatisch ingehouden op je salaris en daarna houd je een nettoloon bedrag over. Als je belasting betaalt, kun je misschien geld terugkrijgen van de overheid via de belastingaangifte. Dat kun je jaarlijks doen als je in loondienst bent of werkt als ZZP’er.

Korting op je belasting

Je kunt als scholier of student aan je werkgever vragen minder belasting te hoeven betalen. Dat heet loonheffingskorting. Let op: loonheffingskorting geldt maar voor één werkgever.

Vraag loonheffingskorting aan

Uitkeringen UWV

Heb je een ziekte of handicap? Of word je werkloos? Dan kun je misschien een uitkering krijgen van het UWV.

Bijstandsuitkering

Heb je niet genoeg geld om van te leven? Dan kun je 4 weken voordat je 18 jaar wordt een bijstandsuitkering aanvragen.

Hulp bij het zoeken van werk

Ben je op zoek naar (ander) werk? Of wil je hulp bij het zoeken naar vacatures of bij je sollicitatie? Midden-Utrecht Werkt Door kan je verder helpen. Deze hulp is gratis.

Hulp bij leren en werken of stageplek

Heb je vragen over leren en werken? Of over waar je een stageplek of leerbaan kunt vinden? Dan kun je terecht bij het Leerwerkloket Utrecht voor gratis informatie of advies.

Gratis kleding voor sollicitatiegesprek

Heb je een minimuminkomen of een uitkering? En ga je binnenkort naar een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success voor gratis geschikte kleding.

Begeleiding naar een opleiding en/of werk

Heb je nog geen startkwalificatie (een diploma van havo, vwo of mbo-niveau 2 of hoger) en ga je niet naar school? Of dreig je uit te vallen van school? Dan kan je bij de begeleiding naar school en/of werk gratis hulp krijgen via Focus.

Waar je terecht kunt voor hulp of advies

  • Speelt er thuis of in je leven iets waar je niet uitkomt? Dan is het buurtteam er voor jou. Je vindt het buurtteam bij jou in de buurt op buurtteamsutrecht.nl.
  • Zit je op het mbo? Dan kun je naar het buurtteam bij jou op school.
  • Wil je hulp bij geldzorgen? Dan kun je je ook direct aanmelden voor hulp bij de gemeente. Dat kan op verschillende manieren:
    • Bel naar Werk en Inkomen van de gemeente via 14 030
    • Stuur een e-mail naar hulpbijschulden@utrecht.nl
    • Kom langs bij het servicepunt op de begane grond in het stadskantoor. Het adres is Stadsplateau 1. Het servicepunt is geopend tussen 9.00 en 17.00 uur.
  • Wil je snel informatie en advies over geldzaken? Dan kun je ook bellen of Whapsappen via 030 – 236 17 66. Dit  nummer is van de Geldzaak. Je kunt ook zonder afspraak langsgaan bij een locatie van de Geldzaak.
  • Heb je vragen over dingen die verplicht zijn volgens de wet of heb je rechtshulp nodig? Via het Juridisch Loket kun je gratis rechtshulp krijgen.
  • Heb je andere vragen? Bel ons dan op 14 030. Wij helpen je graag verder.

Sommige hulp stopt als je 18 wordt

Sommige hulp van de geestelijke gezondheidszorg stopt als je 18 wordt. Bespreek daarom met je hulpverlener dat je die leeftijd bereikt. Krijg je een persoonsgebonden budget (pgb)? Zoek dan contact met de gezinswerker van het buurtteam om je plan te maken.

Vanaf je 18e betaal je een eigen risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met je hulpverlener.

Meer informatie

Wil je graag meer weten? Kijk dan ook op de website van de Rijksoverheid voor algemene informatie en een checklist.

Informatie voor je ouders

Op jouw 18e verjaardag veranderen er ook wat zaken voor je ouders. Dit zijn de belangrijkste punten.

Kinderbijslag

De kinderbijslag stopt automatisch na het kwartaal waarin jij 18 jaar wordt. Je ouders krijgen daarover een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget van de Belastingdienst stopt automatisch als jij het jongste kind bent dat 18 jaar wordt.

Hulp en contact 18 worden

Telefoon

Werk en Inkomen via 14 030